Ekonomija Udarno Vijesti

Gavran: Poskupljenje gasa novi udar na privredne subjekte

Projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran izjavio je da će najnovije poskupljenje gasa sigurno uticati na građane i privredne subjekte, te da je uticaj na privredu još pogubniji s obzirom da posljedično utiče i na same građane.
“Nakon što je nedavno došlo do poskupljenja električne energije koje je značajno opteretilo posebno naše velike izvoznike, proizvođače i prerađivače, novo poskupljanje je novi udar na njihovu kokurentnost i troškove poslovanja“, kazao je Gavran za Agenciju Fena.

Po njegovim riječima, posebno se među vodećim izvoznicima mogu očekivati problemi da se zadrži poslovanje na postojećem nivou i da ostanu konkrentni sa cijenama i ostalim karakteristikama proizvoda.

U međuvremenu, napominje Gavran, nije bilo nikakvih poticaja, niti poreskih olakšica ili smanjenja drugih troškova njihovog poslovanja.

“Tako su posljedice izvjesno poskupljenje proizvoda na domaćem tržištu zbog toga što se povećana cijena energenata ne može na drugi način kompenzirati“, ističe Gavran.

Fena/Informer.ba