Region Vijesti

General Divjak zatražio da mu se omogući povratak u BiH

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji je u ožujku uhićen u Beču po tjeralici iz Srbije, čije ga pravosuđe tereti za navodne ratne zločine, zatražio je od austrijskih vlasti da mu što prije omoguće povratak u BiH, potvrđeno je u četvrtak iz zaklade “Obrazovanje gradi BiH” na čijem je on čelu.

Kako je objašnjeno, Divjak je tim povodom uputio pismo austrijskom predsjedniku i kancelaru, ministru vanjskih poslova i ministrici pravde.

Umirovljeni je general u pismima istaknuo kako je njegov austrijski odvjetnik pravosudnim tijelima u Beču podnio dokaze koji nedvojbeno pobijaju optužbe o njegovoj navodnoj odgovornosti za zbivanja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici od 3. svibnja 1992. godine kada je u sukobima s pripadnicima tadašnje teritorijalne obrane BiH poginulo i ranjeno više časnika i vojnika bivše jugoslavenske vojske.

Uz to je dokazano kako za Divjakom nikada nije raspisana nikakva Interpolova tjeralica niti je njegovo ime na popisu osoba koje po bilo kojem osnovu sumnjiči Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Divjak je zatražio odgovor na pitanje zbog čega mu ni nakon tri mjeseca zadržavanja nije dopušten povratak u BiH“, stoji u priopćenju zaklade.

 

RSE/Informer.ba