Svijet Udarno Vijesti

Generalni sekretar NATO traži još aviona za bombardovanje Libije

Članice NATO-a trebalo bi da pošalju još aviona u misiju bombardovanja vojnih meta u Libiji, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

Zapadne sile uvučene su u višemjesečni ratni sukob na sjeveru Afrike, što je narušilo odnose među članicama NATO-a zbog visine troškova operacije zaštite civila od snaga pukovnika Moamera Gadafija.

Rasmusen, koji se danas sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom, pozvao je Holandiju i ostale članice Alijanse da preispitaju svoj doprinos misiji i naglasio značaj vazdušnih udara na kopnene mete.

Ne možemo efikasno štititi civile u Libiji, ako nismo spremni da napadnemo ključne vojne jedinice na terenu, koje mogu da se iskoriste za napade na civile. Ohrabrujem sve saveznike koji na raspolaganju imaju borbene avione da se uključe u operaciju“, rekao je Rasmusen.

Holandija je nedavno produžila svoje učešće u misiji u Libiji za tri mjeseca, ali je premijer Rute danas rekao da holandski avioni neće učestvovati u bombardovanju meta u toj zemlji.

Holandska manjinska vladajuća koalicija oslanja se na parlamentarnu podršku Slobodarske stranke, antiislamski orijentisane partije koja se snažno protivi učešću Holandije u sukobima u inostranstvu.

 

Blic/Informer.ba