Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Generalni sekretar SBBBiH Enver Išerić podnio neopozivu ostavku

Generalni sekretar Saveza za bolju budućnost BiH Enver Išerić podnio je danas neopozivu ostavku na ovu dužnost.

U izjavi dostavljenoj Feni, Išerić navodi da su brojni razlozi koji su ga naveli na ovaj potez, “ali je motiv samo jedan”.

“Što se razloga tiče, duboko vjerujem da se stranački život može graditi na uspostavljenom sistemu koji podrazumijeva puno uvažavanje svakog pojedinca koji je slobodnom voljom i uz krajnje iskrene namjere pristupio projektu SBBBiH. Međutim, ne jedanput sam se uvjerio da stranka ne funkcionira po toj matrici. Naprotiv, da li sticajem okolnosti ili nečijom voljom, činjenica je da se unutarpartijski život odvija na meni neprihvatljivim principima, nepovjerenja i zavjereništva”, kaže Išerić.

Po njegovim riječima, stranka “djeluje u atmosferi koja ni u kom slučaju ne predstavlja dobar temelj za iskazivanje vlastite inicijativnosti svakog člana užeg rukovodstva”.

“Sve je, u konačnici, usmjereno na to da se odluke donose bez kritičkoga sagledavanja predloženih koraka. Mišljenja sam da se upravo zbog toga stranka našla u svojevrsnom ćorsokaku političkog života u državi, jer se dovela u poziciju da je niko od političkih subjekata ne želi kao koalicionog partnera”, tvrdi Išerić.

Pored toga, stranka nije, iako je svoj imidž gradila na tim obećanjima, otvorila širok dijalog s relevantnim bošnjačkim strankama i institucijama. Uz to, dodaje, nije ništa uradila na konkretiziranom međustranačkom dogovaranju, a sve radi bolje budućnosti, kako naroda tako i građana Bosne i Hercegovine.

“Upravo zbog toga SBBBiH, moje je uvjerenje, nije adekvatno odgovorio historijskom i političkom trenutku u kojem se nalaze, kako građani Bosne i Hercegovine, tako i sama država Bosna i Hercegovina”, navodi Išerić.

Kada su u pitanju motivi za ostavku, on navodi da se ovom političkom projektu priključio u korist države Bosne i Hercegovine, pritom zanemarujući vlastiti interes.

“Učinio sam taj korak bez puno razmišljanja, želeći učestvovati u novom projektu i dati sve od sebe za napredak BiH i njenih građana. Shvatio sam da to za mene nije projekt koji omogućava korištenje i razvijanje moralnih, ljudskih, stručnih i intelektualnih kapaciteta svakog pojedinca. Pogriješio sam, a griješiti je ljudski. I u budućnosti ću se  nastaviti boriti protiv pokvarenosti morala, straha, kukavičluka, očaja i beznađa, a za moralne vrijednosti i pravedno postupanje. Borit ću se za BiH i bolji život njenih građana”
, ističe Išerić.

Na kraju je naveo da za njega “ne postoji toliko teška životna situacija koja bi ga odvratila od očuvanja vlastitog intelektualnog, a posebo ljudskog dotojanstva”.

“Stoga, moje povlačenje možete posmatrati i kroz tu prizmu”, kaže dosadašnji generalni sekretar SBBBiH.

REAGOVANJE SBBBIH: ONI KOJI SU IZGUBILI NA IZBORIMA, TREBAJU PREPUSTITI MJESTO USPJEŠNIJIMA

Gospodin Išerić ne može davati neopozivu ostavku na poziciju generalnog sekretara, jer mu je već u usmenom razgovoru saopćeno da će Glavnom odboru SBB BiH biti predložena njegova smjena.

Kao što je poznato, u Savezu za bolju budućnost BiH već tri mjeseca traju unutarstranački izbori na općinskom i kantonalnom nivou, a u pripremi su i promjene u Glavnom odboru i Predsjedništvu SBB BiH koje će se izvršiti u septembru ove godine.

Gospodin Išerić, kao nosilac liste SBB BiH za Parlament BiH nažalost nije dobio podršku glasača, a naš drugi kandidat, odnosno gospođa Ismeta Dervoz, dobila je dvostruko veću podršku od njega i danas je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema tome, nepovjerenje birača i politički stav da kandidati koji nisu dobili podršku birača, moraju u vrhu SBB BiH ustupiti mjesto mlađima i uspješnijima, suštinski su razlog Išerićevog nezadovoljstva. Mi to kao stranka razumijemo i informiramo javnost da mjesto generalnog sekretara u SBB BiH nije politička funkcija, jer isti nije ni član Predsjedništva SBB BiH što samo po sebi dovoljno govori.

Stoga ne vidimo razloga ni za dodatno komentiranje cijele situacije osim napomene da SBB BiH iz cijele kampanje unutarstranačkih izbora izlazi kadrovski i politički još jači i jedinstveniji. U takvoj situaciji ni SDA koja se boji prelaska pet svojih poslanika u SBB BiH neće moći da ucjenjuje tehničko osoblje SBB BiH, kao u slučaju Išerića.

 

Informer.ba