Ekonomija Izdvojeno Vijesti

George Soros: Dužnička kriza u EU vuče svijet u recesiju

Dužnička kriza u Evropskoj uniji mogla bi da prouzrokuje više štete za globalni finansijski sistem od kolapsa Lehman Brothersa, upozorio je milijarder George Soros.

On je rekao da bi teret dugova u zemljama kao što je Grčka mogao da dovede do pada banaka i domino efektom se proširiti na cijeli kontinent, a onda i bi “zaraza” mogla da zahvati i američki finansijski sistem, još žešće nego pad Lehman Brothersa.

Soros je takođe rekao da ga najviše brine što Stari kontinent nema nikakvu panevropsku organizaciju koja bi se nosila s bankarskom krizom ovog intenziteta.

Zbog toga je problem tako ozbiljan. Kriza je potrebna da se stvori politička volja za osnivanje jednog takvog tijela, ali još nema razumijevanja što bi to tijelo tačno radilo“, upozorio je on.

Prema riječima Sorosa, koji se obogatio upravo na krizama, Evropi treba središnji autoritet, euroobaveznice i izlazni mehanizam za države koje ne mogu da drže kora, piše Blic.rs.

Krah investicione banke Lehman Brothers 15. septembra 2008. se računa kao datum službenog početka recesije u svijetu, pa Sorosevo spominjanje tog događaja bi trebalo da pojača učinak njegovih upozorenja da će ovaj put Evropa povući svijet u novu recesiju.

Soros je nedavno kritikovao i strategiju njemačke kancelarke Angele Merkel, poručivši da upravo Njemačka snosi odgovornost za krizno stanje u eurozoni.

 

Informer.ba