Ekonomija Vijesti

George Soros: Krah zone eura i raspad EU bi imao katastrofalne posljedice

Krah zone eura i raspad Evropske unije imali bi katastrofalne posljedice po globalni finansijski sistem, izjavio je poznati finansijski investitor George Soros

“Euro danas potencijalno ugrožava političko jedinstvo Evropske unije”, rekao je kontroverzni milijarder za poslovni dnevnik “Business line”.

On je ocijenio da bi propast zajedničke valute mogla da rezultira raspadom Evropske unije, što bi bila prava katastrofa ne samo za Evropu, već i za globalni finansijski sistem.

Kriza eurozone “poprima sve ozbiljniji karakter i sa sobom nosi veću opasnost nego globalna finansijska kriza 2008. godine”, prenio je Reuters izjavu Sorosa za “Economic times”.

Pojedine zemlje će u kratkoročnoj perspektivi možda biti primorane na pokretanje novih mjera za pooštravanje budžeta zbog debalansa između “zemalja-kreditora i zemalja-dužnika”, navodi Soros.

“Nažalost, oni još nisu našli rješenje za izlaz iz teške finansijske situacije, što samo pogoršava stanje, i nije jasno da li će takvo rješenje uopće i da se pojavi” zaključio je on.

 

Fena/Informer.ba