BiH Vijesti

Glamoč: Vratilo se više od 5.000 povratnika

Na područje opštine Glamoč od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do kraja prošle godine vratilo se oko 5 300 predratnih stanovnika ili 42 odsto ukupne populacije prema popisu iz 1991. godine.

Za obnovu devastiranih stambenih jedinica i povratak u matičnu opštinu prijavilo se još 555 porodica, odnosno 1 711 lica, podaci su nadležne opštinske službe.

Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rekao je da bi broj povratnika u ovu opštinu bio daleko veći kada bi bilo više pomoći za projekte rekonstrukcije u ratu uništenog stambenog fonda i infrastrukture i kada bi postojala bar minimalna mogućnost zapošljavanja povratničke populacije.

Marković je naveo da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH od 2008. do kraja 2010. godine na području glamočke opštine finansiralo realizaciju više od 3,5 miliona KM vrijednih projekata pomoći povratnicima, od čega je više od 1,5 miliona KM uloženo u projekte elektrifikacije povratničkih naselja i obnovu komunalne i socijalne infrastrukture.

Prema njegovim riječima, u opštini, koja je teško stradala u ratu i spada među najsiromašnije u BiH, u nekoliko povratničkih naselja još nije obnovljena elektromreža, niti je izvršena rekonstrukcija lokalnih puteva, a područje planinskog prevoja Korićina još nije potpuno očišćeno od mina.

 

Srna/Informer.ba