Region Udarno Vijesti

“Glas Rusije”: Beograd kupuje vrijeme u bitci koju gubi

Usmenim sporazumima i tihim provođenjem politike evroatlantske zajednice, Beograd kupuje vrijeme u bici koju ubrzano gubi na Kosovu, ocjenjuje radio “Glas Rusije”.

Svako ko je pratio tamošnja zbivanja mogao je lako da zapamti politički avans srpskog predsjednika Borisa Tadića, namijenjen kosmetskim Albancima, upakovan u rečenicu: ‘Srbija neće ratovati’. Niko razuman od Srbije ne očekuje odgovor nasiljem, ali svako razuman takođe ne vjeruje da se agresija na teritoriju i narod može suzbiti unaprijed datom obavezom da Srbija neće ratovati”, kaže se u komentaru ovog radija.

Zaključuje se da se Tadić “unaprijed odrekao te vrste, ustavom zagarantovane, zaštite vlastite teritorije i stanovništva”.

“Glas Rusije” navodi da su nade Srba u sporazum Beograda i KFOR-a oročene na 15. septembar, te da je za sada izvjesno da povratka na staro stanje, koje je bilo do intervencije specijalne albanske jedinice “Rosu”, neće biti.

“Neće biti ni odlučnog suprotstavljanja Srbije naporima EU i NATO-a da ustanove albansku državu na njenoj teritoriji”, smatra ruski radio.

U komentaru se navodi da ostaje da se vidi šta će uraditi kosovski premijer Hašim Tači, koji je poslije sporazuma sa KFOR-om izjavio da u novonastaloj situaciji “Beograd ne može više ni da sanja podjelu Kosova”.

Ruski radio naglašava da je inicijativa Beograda da se utvrdi istina o trgovini ljudskim organima sada u potpunoj sjenci napora Hašima Tačija da njegov politički sistem uzurpira posljednje ostatke srpske državne vlasti na Kosovu.

“Samo, za srpske partnere iz evroatlantske zajednice Hašim Tači je i dalje istaknuti demokratski lider, a Boris Tadić ostaje samo varijacija na temu Slobodana Miloševića. Zato zvanični Beograd uopšte ne treba da čudi ukoliko kosmetski Srbi obnove inicijativu od prošle godine, kada su neki od njihovih lidera zatražili da im Ruska Federacija dodijeli državljanstvo ili bilo kakvu drugu zaštitu“, navodi “Glas Rusije”.