Region Udarno Vijesti

Glavaš: Izuzetno sam počašćen srbijanskom optužnicom za genocid

Viski funkcioner HDZ-a Vladimir Šeks poručio je da ne namjerava preuzeti optužnicu za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj koja je stigla iz Beograda.

Šeks je obrazložio da time ne želi dati legalitet i legitimitet optužnici Vojnog tužilaštva JNA iz 1992. godine prema kojoj je on bio prvooptuženi, dok je drugooptuženi bio Ivan Vekić, trećeoptuženi Branimir Glavaš, a četvrtooptuženi Tomislav Merčep.

Glavaš je rekao da je “izuzetno počašćen ovom optužnicom” i pozvao je Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. “S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ove sedmice“, kaže Glavaš.

Ratni ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić preuzeo je juče optužnicu na osječkom sudu i, kako je rekao, potpisao se ćirilicom, pošto je i dio optužnice napisan na ćirilici, prenijeli su hrvatski mediji.

Vekić je na konferenciji za novinare rekao da je riječ o optužnici za genocid protiv njega i još četrdesetak ljudi i ocijenio da je na ovaj način “cijela Hrvatska na optuženičkoj klupi“.

Nikome se nećemo dati hapsiti, pa ni hrvatskoj policiji. Kako ćemo se i na koji način tome suprotstaviti, to je naša stvar“, poručio je Vekić i pozvao je sve hrvatske veterane koji se nalaze na spisku optuženih da ne napuštaju Hrvatsku.

 

Srna/Informer.ba