BiH Udarno Vijesti

Glavašu uručena srbijanska optužnica

Ministarstvo pravde Federacije BiH i Kantonalni sud u Mostaru uručili su Branimiru Glavašu u mostarskom zatvoru optužnicu koju je srbijansko Tužilaštvo podiglo protiv njega 1992. godine.

Riječ je o optužnici za zločine počinjene 1990. godine, o kojima je istragu vodilo Vojno tužilaštvo bivše JNA, a koja je poslata na 44 adrese u Hrvatskoj. Na istoj optužnici su i hrvatski generali Vladimir Šeks, Ivan Vekić i Tomislav Merčep, prenosi “Jutarnji list”.

Na osnovu te optužnice, kako se navodi, Šeks je isposlovao donošenje Zakona o ništavnosti akata bivše SFRJ, JNA i Srbije, odnosno propisa kojim se ukida saradnja srpskih i hrvatskih pravosudnih tijela na slučajevima ratnih zločina.

Glavaš je potpisao dostavnicu i preuzeo optužnicu, a poslije toga je izjavio da je to najbolji dokaz kako u stvarnosti funkcioniše Šeksov zakon o ništavnosti.

Glavaš je rekao da očekuje da razgovor s njim zatraže istražioci iz Srbije, poručivši da ne vidi razlog da ne razgovara i sa njima imajući na umu, kako je rekao, da ga je hrvatski sudija Željko Horvatović osudio, uz obrazloženje da su hrvatski vojnici do 8. oktobra 1991. bili paravojska.

Sud je Glavaša proglasio krivim u dva slučaja – za ubistvo najmanje 10 srpskih civila tokom 1991. godine i 1992. godine i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sjedištu Sekretarijata za narodnu odbranu.

Za prvi slučaj dobio je pet, a za drugi osam godina zatvora, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

 

Srna/Informer.ba