Svijet Udarno Vijesti

Goran Hadžić se danas izjašnjava o optužnici

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK) Goran Hadžić danas popodne će u Haškom tribunalu biti pozvan da se izjasni da li se osjeća krivim za zločine za koje ga tereti tužilaštvo u Hagu.
Na prvom pojavljivanju pred sudom, 25. jula, Hadžić je iskoristio pravo da izjašnjavanje odloži na 30 dana, a ukoliko ni danas ne bude želio da se izjasni, sudije će u njegovo ime uvesti u spis da se izjasnio da nije kriv.

Hadžića optužnica tereti za više zločina počinjenih od avgusta 1991. do juna 1992. godine u istočnoj Slavoniji, uključujući progone, ubistvo, protivpravno lišavanje slobode, mučenje, nečovječna djela, okrutno postupanje, deportaciju i bezobzirno pustošenje.

On je uhapšen 20. jula ove godine u Srbiji, kao posljednji optuženi u bjekstvu, od ukupno 161 lica protiv kojih je Tribunal podigao optužnicu, a u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prebačen je 22. jula.

Budući da stalni branilac još nije imenovan, Hadžića će danas pred sudom zastupati privremeni branilac, beogradski advokat Zoran Živanović.

Srna/Informer.ba