Svijet Udarno Vijesti

Gorbačov: Putin pravi iste greške kao i ja

Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocijenio ulogu sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina u povijesti Rusije, ali ga je upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.

„Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao s vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada“, rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje knjige „Poslije Kremlja“, čija je promocija održana u Moskvi.

Smatra kako se ciljevi koje je Putin zacrtao poklapaju s interesima većine, „iako je koristio autoritarne metode“.

„Imamo predsjednika, ostvarenog predsjednika, ali se čini da je počeo patiti od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vrijeme ‘perestrojke’, a to je pretjerano samopouzdanje“, rekao je Gorbačov, podsjećajući se razdoblja u kojem je bio na čelu države.

Ima ideju za mir u svijetu

Siguran je da se Rusija neće vratiti u prošla vremena, jer smatra da su „ljudi, a posebno oni mladi, odrasli u vrijeme glasnosti i nitko ih ne može vratitit u prošlo vrijeme“.

Prisjećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podnio ostavku krajem 1991. godine, bivši predsjednik SSSR-a je rekao kako je to izdržao i „planira još dugo živjeti“.

Gorbačov je dobitnik Nobelove nagrade za mir, a ovih je dana objavio kako radi na programu

za stabilizaciju situacije u svijetu.

„U Berlinu, prilikom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svjetskih krugova da počnem raditi na programu koji bi donio mir svijetu i spriječio krvave sukobe koji se sada događaju“, potvrdio je Gorbačov, a prenose ruski mediji.