Crna hronika Udarno Vijesti

U Gornjoj Maoči uhapšene dvije osobe

Dvije osobe, koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom na američku Ambasadu u Sarajevu, čiji je izvršilac Mevlid Jašarević, uhapšene su danas u Gornjoj Maoči, a policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla suprugu Mevlida Jašarevića, javlja Federalna televizija.
Policijsku akciju na području Gornje Maoče, koja je počela u popodnevnim satima, provode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih struktura u BiH nakon saznanja da je u ovom selu u februaru prošle godine boravio Mevlid Jašarević, koji je juče izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, saznaje Srna.

Navodno je Jašarević u Gornjoj Maoči boravio i prije dva dana, a FTV je javila da je njegova supruga Mevlida sinoć bila u selu, u kući poznatog vehabije Nusreta Imamovića. Ona je danas pronađena u selu Rahići kod Brčkog.

Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e nisu željeli da saopšte bilo kakve informacije o akciji u Gornjoj Maoči zbog, kako su rekli, interesa istrage.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić potvrdio je ranije Srni da se akcija u selu Gornja Maoča provodi po nalogu Tužilaštva BiH, ali da policija Brčko distrikta samo asistira u ovoj operaciji.

Osim akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova akcija je uslijedila nakon jutrošnjeg hapšenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu sa jučerašnjim terorističkim napadom na Ambasadu SAD i napadačem Mevlidom Jašarevićem.

Pripadnici Sipe su sinoć vršili pretrese nekoliko stanova na lokacijama Grbavice i Bistrika.

Vehabija Mevlid Jašarević pucao je juče popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio radnika na obezbjeđenju američke Ambasade. Jašarević, koji je tokom jučerašnjeg terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine.

Srna/Informer.ba