BiH Udarno Vijesti

Gotovina može ići u BiH, nema ni optužnice, niti potjernice

Iz tužilaštva BiH poručuju da hrvatski general Ante Gotovina može slobodno ući u BiH, te kako nema nikakve prijetnje da bi ga mogli uhapsiti.

Navode kako da bi neko bio uhapšen prvo za njim treba biti raspisana potjernica, a koje sada nema.

Potvrđeno je da se vodi istraga protiv više ljudi u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji “Maestral”, ali nisu mogli reći je li među njima i Gotovina.

Gotovinin advokat rekao je za Tportal kako Srbija ne može raspisati potjernicu za generalom Gotovinom u slučaju da protiv njega podignu optužnicu jer je Interpol promijenio pravila upravo zbog slučajeva Purda i Ganić.

Zemlja koja želi podići optužnicu za zločin koji se dogodio u drugoj zemlji ne može to napraviti bez saglasnosti zemlje u kojoj se zločin dogodio – rekao je Luka Mišetić i dodao kako se istragama o ratnim zločinima manipuliše u političke svrhe.

Sve su ovo odgovori i reakcije na pisanje Pressa koji je objavio da bi vlasti BiH Gotovinu, ako dođe u Sarajevo na ćevape kako je i sam najavio, trebale odmah na granici uhapsiti. Hapšenje temelje na istrazi koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama počinjene u ljeto 1995. godine.

Nezavisne/Informer.ba