Svijet Vijesti

Gotovina se brani Miloševićevim riječima

Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine, nepravomoćno osuđenog pred Haškim tribunalom na 24 godine zatvora zbog progona Srba iz Kninske krajine 1995., nagovijestila je da će kao dokaz u korist Gotovine u žalbenom postupku koristiti riječi predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da je vodstvo tamošnjih Srba samo odlučilo napustiti Krajinu.

Istovremeno, Gotovinina obrana zatražila je da ICTY obveže vlasti Srbije da joj dostave izvještaje o Oluji koje su poslije te operacije 1995., prema zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane (VSO) SRJ, morali napisati oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u vojsci samoproglašene „Republike srpske krajine“ (RSK).

U podnesku dostavljenom u srijedu branitelji generala Gotovine citiraju tekst agencije Sense o zapisnicima sa sjednica VSO-a, prema kojem je Milošević na zasjedanju održanom 14. augusta 1995., deset dana poslije Oluje, rekao kako je vodstvo RSK-a odlučiloda se Krajina napusti i izazvalo egzodus naroda.

Podsjećajući da je prvostupanjsko vijeće ICTY-a osudilo Gotovinu utvrdivši da su topnički napadi Hrvatske vojske na Knin i druge gradove u Krajini bili primarni uzrok egzodusa, nasuprot tvrdnji obrane da je evakuaciju naredilo vodstvo RSK-a, odvjetnici generala ocjenjuju da Miloševićeve riječi, kako su prenijeli u tekstu agencije Sense, bacaju “novo svjetlo na to što je, po zaključku srpskog rukovodstva, bio uzrok egzodusa srpskog civila”.

Zahtjev da Tribunal obveže Srbiju da joj dostavi dokumente o Oluji, Gotovinina obrana temelji također na zapisnicima za sjednica VSO-a. Branitelji u zahtjevu citiraju zaključak sa sjednice VSO-a održane 29. augusta 1995. prema kojem svi oficiri “40. kadrovskog centra” Generalštaba VJ moraju napisati izvještaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti za vrijeme “hrvatske agresije” na RSK.

Kadrovski centri GŠ-a VJ, 40. i 30. – služili su za upućivanje oficira VJ na službu u vojsku RSK-a i Republike srpske, a preko tih centara oficiri su bili plaćani i ostvarivali su sva statusna prava u VJ, odnosno SRJ.

Zaključkom VSO-a, ti časnici su bili obavezani da te izvještaje dostave tadašnjem načelniku GŠ-a VJ Momčilu Perišiću do 15. septembra 1995. Zapovjednika 40. kadrovskog centra, odnosno tadašnjeg zapovjednika vojske RSK-a Mileta Mrkšića, VSO je također obavezao da Perišiću podnese izvještaj o uzrocima pada zapadnih dijelova RSK-a. Te dokumente, navedene u zaključcima sa sjednice VSO-a, obrana generala Gotovine sada traži od Srbije, prenosi Beta.

U podnesku piše da je obrana dvaput, u maju i junu, od vlasti Srbije tražila da joj dostave spomenute izvještaje o Oluji, ali da iz Beograda nije dobila nikakav odgovor. Branitelji hrvatskog generala, stoga, zahtijevaju da apelaciono vijeće Tribunala obveže vlasti u Beogradu na dostavu traženih dokumenata.

Prvostupanjsko vijeće Haškog tribunala osudilo je 15. aprila hrvatskog generala Gotovinu na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog zločina nad srpskim stanovništvom Kninske krajine tokom i poslije operacije Oluja 1995.

Drugooptuženog Ivana Čermaka Tribunal je oslobodio krivnje. Obrane Gotovine i Markača na te presude su uložile žalbu, a tužiteljstvo Tribunala odlučilo je da se ne žali.

Zapisnike sa sjednica VSO-a vlasti Srbije su dostavile Tribunalu tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, uz zahtjev da oni ostanu nedostupni javnosti iz razloga nacionalne sigurnosti. Zapisnici su, zatim, korišteni kao dokazi u procesu generalu Momčilu Perišiću, a nakon završetka suđenja, minulog proljeća, sa njih je, uz suglasnost vlasti u Beogradu, skinuta oznaka povjerljivosti.

 

Fena/Informer.ba