BiH Udarno Vijesti

Gotovinu MUP mora da uhapsi čim uđe u BiH?!

Ako zaista krene put Sarajeva da “proba sarajevske ćevape”, kako je najavio, Ante Gotovina bi morao da bude uhapšen na bilo kom graničnom prelazu na kojem bi se pojavio.

Vlasti RS i BiH dužne su da uhapse penzionisanog hrvatskog generala zbog istrage koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama počinjene u ljeto 1995. godine.

Zvaničnici Srpske tvrde da bi domaći pravosudni organi trebalo da jedva čekaju da Gotovina obistini svoju najavu datu federalnim medijima, u kojoj je poručio da “jedva čeka da dođe u Sarajevo i proba sarajevske ćevape“, prenosi Press RS.

Predstavnici Srpske poručuju da nadležne pravosudne institucije “treba da notornog ratnog zločinca strpaju iza rešetaka zbog krvavih tragova koje je ostavio na zapadu RS i BiH“.

Šef Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak podsjeća da je Centar javne bezbjednosti Banjaluka još 30. juna 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba.

On ističe da su Gotovina i saučesnici sumnjiče da su od 8. do 17. septembra 1995. u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH pod nazivom “Maestral” na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120.000 srpskih civila.

Tuševljak kaže da od Tužilaštva BiH očekuje da konačno podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovog zločinačkog društva.

– Na popisu osumnjičenih za zločine u “Maestralu”, koje je CJB Banjaluka još prije tri i po godine dostavilo Tužilaštvu BiH, osim Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki oficiri. To su, između ostalih, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, a trebalo bi da jeste, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim tužilaštvima moraju da budu uhapšeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedjela nad civilnim stanovništvom – kategoričan je Tuševljak.

Podsjećajući da je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom sam Gotovina jednom izjavio da “nije kriv za zločine koji su počinjeni poslije ‘Oluje’ budući da je u to vrijeme ratovao u BiH”, Tuševljak, kako piše Press, ističe da bi ovo priznanje trebalo da bude krunski dokaz u prilog optužbi da je odgovoran za zločine nad Srbima u “Maestralu”.

“Bosanski alibi” kojim je Gotovina pokušao da skine odgovornost za ubijanje staraca po Lici, Baniji i Kordunu ustvari je najteža optužba na njegov račun po pitanju zvjerstava koje su jedinice pod njegovom komandom počinile u okupiranim zapadnokrajiškim opštinama. Najdrastičniji primjer je pokolj 181 zarobljenog srpskog civila i vojnika u Mrkonjić Gradu. Taj zločin počinile su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske – kaže Tuševljak.

I direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović smatra da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovih pomagača za oružanu agresiju na RS i BiH, kao i ubistva i protjerivanje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Posljednju informaciju koju smo dobili iz Tužilaštva BiH po pitanju podizanja optužnice protiv Gotovine bila je ta da od nadležnih organa iz Hrvatske još nisu dobili svu traženu dokumentaciju o “Maestralu”. Navodno, ta dokumentacija bi trebalo da bude proslijeđena tek nakon potpisivanja protokola o saradnji tužilaštava BiH i Hrvatske. Postoje naznake da bi taj sporazum trebalo da bude potpisan u skorijoj budućnosti, pa očekujem da će bh. tužilaštvo konačno početi da rješava stravične zločine nad Srbima u ljeto 1995. godine. Nevjerovatno je da za ubistvo više od 650 i protjerivanje oko 125.000 ljudi niko nije odgovarao – ističe Velimirović.

U Tužilaštva BiH potvrđeno je da se “vodi istraga protiv više lica osumnjičenih za ratne zločine u akciji “Maestral”, ali nije dobijen odgovor na pitanje da li će i kada će biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih.

U interesu istrage ne možemo da vam otkrivamo više informacija – kratko je poručila portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović.

Nezavisne/Informer.ba