Region Udarno Vijesti

Gotovo sve oružje ka Kosovu kreće iz Foče

Švercom rukovode istaknuti lideri raznih paravojnih jedinica koji su vršljali po tom terenu tokom rata. Haški tribunal se interesovao za njih, posebno za B. Ć. Oružje se u Crnu Goru ubacuje na teritoriji Pljevalja, gdje je vrlo teško kontrolisati planinske puteve i staze.

Kosovo se ponovo naoružava – pokazala je akcija “Viktorija”, Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije Crne Gore.

Osnovano se sumnja da je oružje prokrijumčareno iz BiH preko teritorije Crne Gore, a krajnja destinacija je bila Kosovo”, potvrdila je pisanje srbijanskih “Novosti” Uprava policije Crne Gore, ne iznoseći više detalja o tome odakle opasni tovari kreću na put.

Gotovo sve oružje ka Kosovu kreće iz Foče. Švercom rukovode istaknuti lideri raznih paravojnih jedinica koji su vršljali po tom terenu tokom rata. Haški tribunal se interesovao za njih, posebno za B. Ć. Oružje se u Crnu Goru ubacuje na teritoriji Pljevalja, gdje je vrlo teško kontrolisati planinske puteve i staze. Putevima kojima se švercuje droga, posebno skank, preko Crkvičkog polja, šire okoline Plužina i Šćepan Polja, oružje i municija takođe iz Foče stižu u Crnu Goru” priča pouzdani izvor srbijanskih “Novosti”.

Prema njegovim riječima, oružje se na Kosovo transportuje na razne načine, a policija je u nekoliko navrata evidentirala takve tovare, posebno jedan od tridesetak sanduka municije koji je preko planine Hajla, usred dana, uručen Šefketu Keljmendiju, bratu od strica poznatijeg Nasera. Keljmendi je zadužen za ovu ali i još nekoliko švercerskih trasa, koje uglavnom vode do Adžovića, na teritoriji Kosova, gdje vikendicu ima Naser Keljmendi, pišu “Novosti”.

Smrtonosni tereti, često “filovani” eksplozivom iz beranskog “Polieksa” gdje su krađe velikih količina eksploziva bile uobičajena stvar, vode i preko sela Bandžov.

Jednom prilikom tu je isporučena veća količina pištolja CZ kalibra devet milimetara. Policija zna ko je iz Podgorice donio pištolje i predao ih Kosovcima, kao što zna da među kriminalcima sa područja BiH, Crne Gore, Kosova ali i Srbije, odakle stiže oružje ubačeno iz BiH, cvjeta bratstvo-jedinstvo”, kaže čovjek upućen u ovaj opasni posao, koji njegovim učesnicima donosi ogromni profit.

Izvor “Novosti” potvrđuje da poznata trasa šverca oružja, i šverca drveta, vodi preko Čakora, odnosno preko prevoja Bjeluha, gdje bi ubrzo, prema najavama zvaničnika, trebalo da bude otvoren novi granični prelaz između Crne Gore i Kosova. Tim putem, koji zvanično nije u upotrebi, ali čije se asfaltiranje privodi kraju, tutnje švercerski karavani. Oni preko Čakora idu i još nekim trasama, kojima šverceri plasiraju smrtonosne terete koji se često lageruju i u blizini same granice sa Crnom Gorom.

Jedan takav arsenal otkriven je 2006. godine, nekoliko dana prije policijske akcije “Orlov let”, kada je uhapšena grupa od dvadesetak Albanaca sa područja Malesije, koji su, kako je tvrdila policija, namjeravali da na dan izbora podignu ustanak u Crnoj Gori, i to prvo na području Gusinja, Berana i Tuzi. Šverceri oružja imaju pomagače u raznim dijelovima Crne Gore, posebno u pograničnom području, u Rožajama i Beranama, gdje se šverc odvija preko planine Mokra. Nije nikakva tajna da su u švercu oružja na Kosovo učestvovali i neki “veliki Srbi” iz Berana, koji su zbog toga i privođeni, ali nikada nisu zakonski procesuirani.

Novosti/Informer.ba