BiH Izdvojeno Vijesti

Govor mržnje na predizbornim skupovima: Ako se ne prijavi nije se ni desilo

Pozivamo političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju, kazao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić u obraćanju medijima u povodu početka predizborne kampanje.

Predsjednik CIK-a podsjetio je da je u kampanji zabranjeno ometanje medija u izvještavanju tokom izbora, a pogotovo se ne smije koristiti jezik mržnje ili izazivanje straha.

Princip ocrni druge

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini u punom je jeku i većina stranaka se ne pridržava navedenih uputstava. Svaka od njih vodi se parolom “Ocrni protivnika i tako zaradi poene kod naroda”, pa se na raznim predizbornim skupovima uveliko mogu čuti poruke koje odgovaraju ljude da glasaju za neku drugu političku opciju. Navode se loše stvari koje su jedna politička partija ili subjekt uradili ili ono što su obećali da će uraditi, a nisu, i time se proizvodi mržnja kod naroda prema toj istima.

Kontaktirajući CIK s ciljem da saznamo da li su upoznati sa pomenutim i da li i na koji način sankcionišu ovakve stranke, saznajemo da se oni bave samo govorom koji podstiče ljude na nasilno ponašanje, te kako za govor mržnje koji to ne čini, kao ni javno blaćenje političkih suparnika, nisu nadležni. Pitamo se onda ko jeste ako to nije institucija kojoj je zadatak da kontroliše i prati stranke da li kampanju provode po pravilima.

CIK je u kampanji predvidio sankcije u slučaju da se koristi jezik koji može navesti na nasilje ili širenje mržnje, tako da ukoliko neko smatra da je došlo do toga, može da podnese prigovor, ali mora postojati dokaz za to. Mi nemamo nikakvu nadležnost za dio u kojem se na političkim skupovima govori loše o drugim strankama, kazala nam je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Postavlja se pitanje da li se iko i bavi time. Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) na početku predizborne kampanje najavila je kako će pratiti kampanje 15 političkih stranaka, međutim, ni oni se ne bave ovim pitanjem. Oni su se bazirali na izjave konkretnih političara kada su u pitanju oblasti u koje oni ulaze, kao što su obrazovanje, zapošljavanje mladih i druge.

Zloupotreba slobode izražavanja

Govor koji je sve osim sama promocija stranke i ljudi u njoj može se čuti svakodnevno na političkim okupljanjima, kao i u raznim medijima koji po svojoj dužnosti prenose saopštenja koja dobiju od određenih stranaka. Često se ta saopštenja sastoje od toga da se ističe kako je neki pojedinac ili cijela neka druga stranka učinila nešto loše.

Govor mržnje i njegovo sankcionisanje jasno su definisani pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Između ostalog, eksplicitno je navedeno da radio i TV stanice neće emitovati materijal koji svojim sadržajem i tonom prenosi jasan i neposredan rizik od etničke ili vjerske mržnje, ili koji bi izazvao nasilje, nered i nemire. U BiH, kao i drugim zemljama, postoji tendencija zloupotrebe slobode izražavanja, kao najvažnijeg prava čija je zaštita garantovana mnogim međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima. Odgovornost regulatornih tijela je da osiguraju i prate stepen poštivanja osnovnih etičkih i profesionalnih standarda, te da poduzimaju mjere u slučaju nepoštivanja istih, kazala nam je Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću RAK-a.