BiH Vijesti

Grad Sarajevo osigurao 60.000 KM za nevladine organizacije

Grad Sarajevo izdvojio je 60.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta za finansiranje potreba Udruženja slijepih Kantona Sarajevo (KS), Fondacije lokalne demokretije i JU Kantonalni centar za socijalni rad u iznosima od po 20.000 KM.

Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i izvršni direktori spomenutih udruženja i fondacije Fikret Zuko i Jasmina Mujezinović, te direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad Mirsada Poturković potpisali su danas ugovore o finansijskoj potpori Grada u 2011. godini.

Gradonačelnik Behmen istaknuo je humanu dimenziju projekata koji se realiziraju u sklopu  spomenutih organizacija i institucija, uz uvjerenje da će institucionalna potpora Grada društveno korisnim aktivnostima biti poticaj i drugim ljudima dobre volje i subjektima da se uključe u te aktivnosti.

Radi se o potpori izdavanju časopisa “Zvučne novine” za slijepe i slabovidne osobe, te projektima “Sigurna kuća” i “Kuća na pola puta” u realizaciji Fondacije lokalne demokratije i Kantonalnog centra za socijalni rad.

Behmen navodi da se Gradska uprava uvijek i rado odaziva takvim aktivnostima, podsjećajući na općedruštveni značaj ublažavanja posljedica s kojima se suočavaju ljudi u nevolji.

Istovremeno, gradonačelnik Sarajeva najavio je da će Grad Sarajevo ustupiti jedan stan Fondaciji lokalne demokratije za projekt Sigurna kuća, kroz koju je dosad prošlo više od 1.000 žrtava porodičnog nasilja, a radi se o stanu koji je Gradu dao na korištenje kantonalni SABNOR.

Čelnici triju organizacija i supotpisnici spomenutih ugovora iskazali su zahvalnost u povodu kontinuirane potpore Grada Sarajeva, uz očekivanje da će njihov primjer slijediti i drugi, te da će se u određenim segmentima iznaći i odgovarajuća sistemska rješenja.

Riješenost Grada da nastavi pružati finansijsku potporu humanim projektima potvrdila je pomoćnica gradonačelnika i šefica Službe za lokalnu samoupravu Dragana Solaković, uz uvjerenje da će ubuduće sredstva izdvojena u te svrhe biti i uvećana.

Ceremoniji potpisivanja u prostorijama Gradske uprave prisustvovao je i Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

 

Fena/Informer.ba