BiH Udarno Vijesti

Građane BiH intenzivno špijuniraju

Nakon što su prošle sedmice u javnost procurile informacije o tajnom programu američke administracije„PRISM“, bivši djelatnik CIA-e i zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) otkrio je britanskom listu The Guardian dodatne povjerljive informacije o programima nadzora komunikacija kako bi uzbunio javnost oko onoga što se čini u njeno ime.

Edward Snowden (29) koji je za tajnu NSA radio kao zaposlenik kontraktora Booz Allen Hamiltona, je u razgovoru objavljenom na online stranici lista iz Hong Konga, gdje se nalazi od 20. maja, rekao da ništa ne namjerava skrivati jer zna da nije učinio ništa loše.

Američke vlasti pokrenule su istragu kako bi otkrile ko je prenio otkrića koje su objavili The Guardian i The Washington Post prošle sedmice, a Snowden je priznao da vjeruje kako se neće moći vratiti kući iz Hong Konga gdje se nalazi. Britanski dnevni list je također objavio na svojoj online stranici video razgovor s Edwardom Snowdenom otkrivena lica.

Bivši tehničar CIA-e, Snowden je četiri godine radio u NSA, čije je povjerljive dokumente objavio.

„Jedini cilj mi je informisati ljude o onome što se radi u njihovo ime i ono što se poduzima protiv njih”, navodi on za The Guardian. Iako je živio vrlo lagodnim životom na Havajima, 20. maja je napustio kompaniju i odletio u Hong Kong prije otkrića o curenju informacija.

„Spreman sam sve žrtvovati jer ne mogu dopustiti američkoj vladi da uništi privatni život, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi u svijetu ogromnim sistemom nadzora koji potajno gradi”, dodao je.

Prije tri sedmice on je

kopirao tajne dokumente u uredu NSA na Havajima gdje radi i rekao svojem nadzorniku kako treba nekoliko sedmica slobodno za liječenje epilepsije, navodi list.

Istovremeno, Guardian je objavio mapu najprisluškivanijih zemlja svijeta. Američka agencija je Srbiju, jedinu na mapi svijeta, označila crnom bojom. Istovremeno, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska označene su zelenom, što znači veći stepen špijunaže od NSA, dok je Kosovo izdvojeno iz Srbije i obilježeno narandžastom bojom, što je u rangu sa Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NAS presrela ubjedljivo najviše podataka.

Prošle sedmice su The Washington Post i The Guardian otkrili postojanje dvaju tajnih programa NSA za nadzor komunikacija. Jedan se odnosi na skupljanje podataka o telefonskim pozivima od 2006. godine u Sjedinjenim Državama koje je vodio operater Verizon ali vjerojatno i drugi. Drugi program je presretao internetske komunikacije na devet velikih kompanija poput Google i Facebook korisnika koji žive izvan Sjedinjenih Država, prenosi agencija Hina.

Guardian.co.uk/Informer.ba