BiH Udarno Vijesti

Građani automobilima blokirali zgradu institucija BiH: “Ne izlazite dok ne dobijem JMBG”

Pedesetak građana, uglavnom mladih, okupilo se danas ispred zgrade institucija BiH kako bi izrazili protest zbog činjenice da novorođene bebe u BiH ne mogu dobiti matični broj.

Među okupljenima je bila i jedna majka sa bebom, na čijim kolicima je bio transparent “Ne izlazite dok ne dobijem JMBG”.

Dok traju protesti, u zgradi institucija BiH u toku je sjednica Vijeća ministara BiH, ali za sada nema vijesti da li je donesena neka odluka vezana za JMBG.

Neposredan povod za ove proteste, sazvane uglavnom putem društvenih mreža, bio je slučaj tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja hitno mora na liječenje u inozemstvo, ali to u ovom momentu to nije moguće jer ne može preći državnu granicu budući da nema JMBG. Također su danas društvene mreže Face Book i Twitter bile pune poziva da se na e-mail adrese nadležnih ministarstava upućuju pozivi da se problem riješi.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj (JMB) niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja Zakon o matičnom broju BiH.

Fena/Informer.ba