BiH Izdvojeno Vijesti

Građani BiH najveći alkoholičari u Europi

Građani BiH u prvih pola godine popili su najmanje 140 miliona maraka raznih pića koja su uvezena iz svijeta, a još toliko najvjerojatnije je popijeno domaćeg alkohola iz „vlastite radionice“.

Ova informacija je zastrašujuća kada se zna da pola države gladuje, no brojni psiholozi smatraju da osobe koje se nađu u problemima i siromaštvu upravo u alkoholu vide jedini izlaz. Statistike koje su uradile brojne institucije u BiH pokazuju da je u BiH u prvih pola godine uvezeno 60,8 miliona maraka piva, uglavnom iz regije.

Prema aktualnim statistikama, vidi se da se pivo iz uvoza sve više konzumira. U prilog tomu govori podatak da je uvoz piva za oko 1,7 miliona maraka viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju vrijednost piva iz BiH iznosila je 2,1 milion maraka ili 128.973 marke manje u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najviše piva, u vrijednosti od oko 33,3 miliona maraka, uvezeno je iz Srbije te iz Hrvatske oko 22 miliona maraka. Slijedi Slovenija iz koje je u BiH uvezeno piva u vrijednosti od oko 1,9 miliona maraka, i Nizozemska s 1,8 miliona maraka. Prema nekim podacima iz Odbora pivarske industrije BiH, strano pivo sudjeluje s oko 60 posto u ukupnoj prodaji u BiH, što znači da smo popili dodatnih oko 30 miliona maraka domaćeg piva. Često se upozorava kako uvoz ovih proizvoda uništava bh. pivarsku industriju, koja je uslijed ogromne konkurencije i marketinga iz regije pala na koljena. Bh. pivari bezbroj puta su pozivali vlast da ograniči uvoz alkohola i piva u BiH i da im pomogne, a vlast bi se prilikom donošenja odluke o ovim zahtjevima trebala osvrnuti i na činjenicu da bi ograničavanjem uvoza pomogla i svojim građanima, koji su i službeno od Svjetske zdravstvene organizacije proglašeni najvećim alkoholičarima u Europi.

Da se radi o ogromnoj potrošnji alkohola u BiH, govore podaci Uprave za indorektno oporezivanje koji kažu da je u prošloj godini u BiH ukupno uvezeno više od 145 miliona litara raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 180,6 miliona maraka, što znači da smo ove godine na dobrom putu da udvostručimo prošlogodišnju potrošnju.

Rekordi i prošle godine

I u prošloj godini najviše je uvezeno piva, oko 130miliona maraka. Prema istim podacima, u BiH je prošle godine uvezeno više od devet miliona litara raznih vina u vrijednosti od oko 30 miliona maraka. U toku 2010. u BiH uvezeno je žestokih alkoholnih pića u vrijednosti od 19,5 miliona maraka, piše Dnevni list.

Najveći alkoholičari u Europi

Početkom godine građani BiH su dobili i službenu potvrdu da su najveći alkoholičari u Europi. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija početkom godine je saopštila da su građani BiH europski prvaci u konzumiranju alkohola jer godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, što znači 140 litara 40 postotnog alkohola. Najveći dio alkohola, 73 posto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Informer.ba