Ekonomija Udarno Vijesti

Građani BiH u bankama drže 6,6 milijardi KM

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti domaćih institucionalnih sektora u komercijalnim bankama u našoj zemlji na kraju maja 2011. godine iznose 12,58 milijardi KM. Skoro nevjerovatno zvuči podatak da depoziti stanovništva, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji u državi, iznose čak 6,65 milijardi KM od toga.

Na osnovu tog podatka, evidentno je da građani BiH sve više čuvaju, odnosno štede novac u bankama, a da je trend porasta depozita prisutan, potvrđuju nam i u CBBH.

Trend porasta depozita posebno je izražen kod stanovništva. Naime, u odnosu na kraj 2010. godine, depoziti stanovništva povećani su za skoro 170 miliona KM, a u odnosu na maj 2010. godine, za skoro 660 miliona KM” – kazali su nam u Službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Od ukupnog iznosa depozita stanovništva, objašnjavaju u toj instituciji, depoziti po viđenju iznose 2,66 milijardi KM, dok su oročeni depoziti 3,99 milijardi KM.

Komentirajući ove podatke, ekonomski stručnjak, prof. dr. Izudin Kešetović ističe da stanovništvo s visokim dohotkom ulaže u banke, jer ne postoji nijedan drugi oblik ulaganja koji donosi kapitalni prinos.

Ti podaci su indikator da postoji ponuda novca i da se jednim koceptom kreiranja instrumenata finansijskog tržišta, mogu prikupiti značajna finansijska sredstva koja bi mogla ići u sektor privrede” – smatra dr. Kešetović.

Na našu konstataciju da i veliki broj građana naše zemlje koji žive u dijaspori, nesumnjivo ima depozite u zemljama u kojima žive, što zajedno sa štednjom u domaćim bankama čini ogroman finansijski potencijal, Kešetović objašnjava da bi u ovom momentu bilo dobro da se u BiH uspostavi pozitivna politička klima, da se razvije segment finansijskog tržišta te da vlast “osjeti” razvojene projekte i potakne sektor privrede.

Prema njegovim riječima, pojedinim instrumentarijima poboljšala bi se cirkulacija novčanih sredstava, što bi pokrenulo i privredni razvoj.

12,58 milijardi KM ukupni depoziti domaćih institucionalnih sektora

3,99 milijardi KM visina oročenih depozita stanovništva na kraju prošlog mjeseca

170 miliona KM povećani depoziti stanovništva u odnosu na kraj 2010. godine

660 miliona KM povećani depoziti stanovništva u odnosu na maj 2010. godine

 

Ljiljan/Informer.ba