Politika Vijesti

Građani Brčko Distrikta kao državljani BiH moraju se opredijeliti i za entitetsko državljanstvo

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu FBiH.

Ovaj prijedlog utvrđen je u istovjetnom tekstu kako ga je donio visoki predstavnik 2009. godine. Naime, visoki predstavnik je u skladu s ovlaštenjima iz Sporazuma o provedbi civilnog dijela mirovnog ugovora koji je sastavni dio općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH donio odluku kojom se donosi  Zakon o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu FBiH od 18. septembra 2009. godine.

Prema navedenoj odluci taj zakon je na privremenoj osnovi sve dok ga oba doma Parlamenta FBiH ne usvoje u istom obliku, odnosno bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

Ovaj zakon predviđa da se građani Brčko Distrikta kao državljani BiH moraju opredijeliti i za entitetsko državljanstvo.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je na sjednici u Sarajevu prihvatio odluku, sporazum i informaciju o kreditu Federacije BiH i njemačke Razvojne banke o aranžmanu za elektroprivrede.

Kredit iznosi 17 miliona eura, a predeviđeno je da šest miliona eura budu grant sredstva. Ukoliko se taj kredit ne bude isplaćivao prema utvrđenoj dinamici grant sredstva se ukidaju. Novac će biti korišten za sustav daljinskog upravljanja u okviru elektrodistributivne mreže po projektu POWER 3.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH s dnevnog reda današnje sjednice skinuo je nacrt zakona o Privrednoj komori FBiH te prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u FBiH.

 

Fena/Informer.ba