BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Građani imaju pravo na odštetu zbog pada snijega sa krova

Građani koji su zbog pada snijega sa krovova pretrpjeli štetu mogu tužiti vlasnika ili upravitelja objekta sa kojeg je pao snijeg, te u parničnom postupku tražiti naknadu štete.

Potvrdili su ovo iz Civilne zaštite i Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali i Elmin Plećan, advokat koji se specijalizirao za parnične postupke.

Plećan smatara da vlasnik uništenog automobila na koji je sa zgrade u centru Sarajeva u utorak pala ogromna gromada snijega, ali i vlasnici automobila koji su uništeni prilikom urušavanja krova Ledene dvorane, za svoja vozila sudskim putem mogu dobiti naknadu, pišu Nezavisne novine.

Odgovornost za ovu štetu je na vlasnicima objekata ili na upraviteljima, ukoliko sa vlasnicima imaju dogovor o održavanju zgrada. Još nisam dobio ovakve slučajeve, ali građani mogu dobiti odštetu u parničnom postupku“, kazao je Plećan.

Mustafa Kovač, direktor Uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kazao je da su oni izdali naredbu skidanja ledenica i snijega sa svih zgrada upravo da se ne bi dešavali ovakvi slučajevi, te da i ljudski životi ne bi bili ugroženi.

Ukoliko nije postupljeno po ovoj naredbi, odgovoran je vlasnik objekta. Ukoliko vlasnik ima ugovor o održavanju sa upraviteljima, onda je firma upravitelja krivično i materijalno odgovorna“, kazao je Kovač.

U firmi “Oki”, jednog od najvećih upravitelja u gradu, kazali su da ne mogu stići da sav snijeg skinu sa zgrada kojim upravljaju.

Od kako je prvi snijeg pao, nama je vanredno stanje. Svi su angažovani, i administracija i tehničari. Angažovali smo i dvije privatne firme da skidaju snijeg. Prioritet nam je skidanje ledenica i snijega. Uspjeli smo odgovoriti na oko 65 odsto zahtjeva građana. Međutim, mi građanima savjetujemo da, ukoliko mogu, sami to rade. Ne možemo sve stići“, kazala je Edina Đafo iz firme “Oki”.

Kovač ističe da nema opravdanja u slučajevima kada snijeg nije očišćen sa krovova.

Snijeg mora biti očišćen. Mi smo naredbu dali na vrijeme, prije 15 dana. Upravitelji tokom cijele godine dobijaju novac od stanara da bi održavali zgrade i sada to treba da i urade“, kazao je Kovač.

U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo ističu se za naknadu štete u ovakvim slučajevima građani mogu pokrenuti parnicu.

U slučajevima sa težim posljedicama, poput smrti ili teškog povređivanja, protiv odgovornih može biti podignuta krivična prijava za krivično djelo teškog ugrožavanja ljudi ili krivično djelo izazivanja opšte opasnosti“, kazala je Jasmina Omićević, glasnogovornik sarajevskog tužilaštva.

 

Informer.ba