Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Građani na ivici egzistencije ispred Vlade KS-a, moguće ostavke ministra Jusića i premijera Musića

Neformalna grupa građana okupila se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo negodujući zbog jučerašnje odluke o poskupljenju vode i grijanja.

Danas ispred zgrade Vlade je i nekoliko desetina građana, među kojima je najviše penzionera za koje je jučer Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, kazao da ne spadaju u socijalnu kategoriju.

Vlada je danas povukla ovu odluku, a u toku je sjednica Vlade dok se trenutno spekulira o mogućim ostavkama ministra Jusića i premijera KS-a Fikreta Musića.

Okupljeni negoduju zbog nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu, oticanja vode i visokih plaća funkcionera u komunalnoj privredi nauštrb građana ovog kantona.

Podršku protestima dala je danas i Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD) koja tvrdi da treba biti oprezan nakon što je Vlada danas povukla tu odluku jer se iza toga može kriti još mnogo toga.

14:56 – Završen protest građana ispred zgrade Vlade KS-a

Mirni protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kojeg je organizirala neformalna grupa građana, a kojeg su podržale nevladine organizacije, završeni su danas bez ijednog incidenta.

U jednom trenutku ispred zgrade je bilo oko 200 ljudi koji su negodovali zbog povećanja cijena vode za 25 i grijanja za 33 posto, koje odobrila Vlada KS na jučerašnjoj sjednici, a potom ih je dan kasnije povukla.

Najviše penzionera okupilo se danas, tvrdeći da su oni koji su redovne platiše ovakvim odlukama najviše pogođeni budući da u KS-u trenutno ima 36.000 penzionera s najnižom penzijom.

Iako se među okupljenim novinarima ‘provukla’ informacija da će Vlada organizirati pres-konferenciju u 13.30 sati to se nije desilo, a u Pres-službi KS tvrde da niko od članova Vlade nije najavio pres-konferenciju te da Vlada razmatra Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima i Nacrt budžeta za 2012. godinu.

Foto: TVSA

 

Fena/Informer.ba