Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Građani u neimaštini: Potrošnja piletine povećana za 100 odsto

Na trpezama u BiH sve se češće nalazi piletina, jer je meso živine najjeftinije, a potrošnja je povećana za čak 100 odsto.

Prema našim saznanjima, koja su potvrđena u Udruženju živinara RS i Udruženju za zaštitu interesa potrošača BiH, u septembru prošle godine u našoj zemlji potrošeno je duplo više pilećeg mesa nego 12 mjeseci ranije.

“Naši potrošači kvantitetom nadomješćuju kvalitet i zbog toga je potrošnja piletine porasla za 100 posto. Dokazano je da građani BiH, pored ove vrste mesa, najviše jedu još tjesteninu i krompir. Para nemaju za, primjera radi, junetinu. To pokazuje da smo u ‘debeloj’ krizi“, kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

I mnogi trgovci su potvrdili naša saznanja, pa je tako Dijana Milanković-Kusturić, PR menadžer “Delez grupe” za BiH, naglasila kako bilježe rast prodaje pilećeg mesa.

“U svim prodajnim jedinicama ‘Mercatora’ Banjaluka u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, u odnosu na isti period 2010. godine, zabilježen je porast prodaje pilećeg i purećeg mesa za više od 30 odsto”, rekao je Ognjen Bubnjević, vođa Službe komercijale “Mercatora” Banjaluka.

Da je potrošnja mesa živine porasla za duplo, međutim, ne vjeruje Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, ali i on ističe da bh. građani u vitrinama u trgovinama uglavnom traže piliće.

“Pileće meso se najčešće kupuje jer je najjeftinije. Dakle, razloge treba tražiti u niskom standardu građana. Interesantno je da je slično stanje i u mnogim razvijenim zemljama u svijetu, ali tamo cijena nije presudni faktor, već su potrošači svjesni potencijalnih opasnosti koje donosi konzumacija crvenog mesa, pa biraju bijelo”, naglašava Jeleč.

Iako se iz ovakvih informacija može pomisliti da živinari imaju razloga da zadovoljno trljaju ruke, to nije slučaj, jer, kažu, proizvodnja pilećeg mesa više nije profitabilna kao što je to bio slučaj ranijih godina. Problem im, takođe, predstavlja uvezeno meso.

Prema riječima Desimira Živanića, predsjednika Udruženja živinara RS, ne postoje podaci o tome u kojem udjelu BiH proizvede piletine za vlastite potrebe. No, on nije optimističan.

“Kada je živinsko meso u pitanju, svugdje u svijetu se preferira porast proizvodnje, a mi smo tamo gdje smo bili i prije pet godina. Problem je u tome što su podsticaji za živinarstvo kod nas mizerni“, žali se Živanić.

Inače, pileće meso u trgovinama u BiH košta oko 5,55 KM po kilogramu, svinjetina s kostima je 9,26 KM, a za kilogram junetine bez kosti potrebno je izdvojiti 13,08 KM.

Cijene mesa u BiH

(Podaci Agencije za statistiku BiH za decembar 2011.)

Junetina bez kosti 13,08

Svinjetina s kostima 9,26

Piletina  5,55

Pastrmka 9,05

(Napomena: Iznosi su iskazani u KM, po kilogramu)

Šta najviše jedemo

– Tjesteninu

– Krompir

– Piletinu

 

Nezavisne/Informer.ba