BiH Udarno Vijesti

Gradski vijećnici o stanju kriminaliteta u Sarajevu

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajevo (GVGS) razmatrali su danas na sjednici Informaciju o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja u Gradu Sarajevu za period od januara do juna 2011. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budumlić naglasio je da je ovaj izvještaj prezentacija aktivnosti policijskih snaga, ali ne i realna slika stanja sigurnosti u glavnom gradu BiH.

Naglasio je da nema značajnijih statističkih razlika u odnosu na isti period 2010. godine, ali je istakao da zabrinjava povećan broj ilegalnih oružja, povećanje nasilničkog ponašanja i povećanja saobraćajnih nesreća.

Šef Ureda policijskog komesara Fatmir Hajdarević, navodeći statističke podatke, kazao je da je smanjen broj registriranih krivičnih djela, podnesenih prekršajnih naloga i počinjenja krivičnih djela maloljetnika.

“Istovremeno, povećan je broj prijavljenih osoba za počinjena krivična djela, uhapšenih osoba, saobraćajnih nesreća, poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama i napada na službene osobe”
, istakao je Hajdarević.

U dugoj raspravi, za šta kako je podsjetio vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) Suljo Agić Grad Sarajevo nema nadležnosti, vijećnici su problematizirali osjećaj sigurnosti građana ističući da se građani u Sarajevu ne osjećaju sigurno.

Navodeći da na veće smanjenje kriminaliteta utiče neopremljenost policije, nedostatak kadrova, ministar Budimlić je kazao da nedostaje 250 policijskih službenika, i edukacija kadrova.

Vijećnik Mirsad Šabaredžović, Bosanskohercegovačka patriotska stranka – Sefer Halilović, zatražio je da se u ove informacije uvrsti i broj prijava građana koji su prijavili policijske službenike zbog nezakonitog ponašanja, a s ovim se složio i ministar Budimlić.

 

Fena/Informer.ba