Svijet Udarno Vijesti

Granice na Balkanu su realnost

Državni ministar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Werner Hoyer izjavio je u utorak u Beogradu da su granice na Balkanu “realnost koju niko ne treba da dovodi u pitanje” i da je priznavanje teritorijalnog integriteta “svih susjednih država” jedan od preduvjeta za širenje Evropske unije.

Što se tiče proširenja EU-a, preduvjet je da se priznaje teritorijalni integritet susjednih država, i to svih susjednih država“, kazao je Hoyer novinarima nakon razgovora s potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Hoyer je rekao da Njemačka podržava evropsku perspektivu Srbije, ali je naglasio da Srbija mora razvijati “dobrosusjedske odnose“. “Polazimo od toga da su granice na Balkanu povučene i da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje”, dodao je.

Državni ministar njemačkog ministarstva vanjskih poslova izrazio je zadovoljstvo zbog uhićenja haškog optuženika Ratka Mladića i njegovog izručenja u Haag.

Siguran sam da je Srbija dala jasan signal kako je njen put ka Evropskoj uniji i time (uhićenjem Mladića) još jednom potvrđen“, istaknuo je dodajući kako je svjestan da to nije bio lak korak.

Hoyer je rekao da na putu ka Evropskoj uniji nema ustupaka i da Srbija ima obvezu daljnje suradnje s Tribunalom u Haagu i potrebu za daljnjim dijalogom s Kosovom, prenosi Blic online.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić rekao je da će vlada Srbije učiniti sve da na decembarskom samitu osigura podršku Njemačke i svih članica EU-a za dobivanje statusa kandidata, ali i za određivanje datuma početka pregovora za ulazak u EU za proljeće 2012. godine.

Mi to ne očekujemo kao nagradu, kao privilegiju, nego smo vrlo svjesni da moramo raditi, da bismo došli do tog momenta, na daljnjoj suradnji s Haškim tribunalom“, naveo je on.

Đelić je kazao da su na sastanku s Hoyerom razmotrene mogućnosti suradnje Srbije i Njemačke u različitim područjima, navodeći da je Njemačka najveći pojedinačni donator s 950 milijuna eura u posljednjih 10 godina.

Budućnost će biti prije svega investicije u domenu infrastrukture, energetike, industrije“, kazao je Đelić dodajući da Srbija mnogo očekuje od Njemačke, ali da i Njemačka može računati na pozitivan doprinos Srbije u njenoj privredi.

 

Fena/Informer.ba