BiH Izdvojeno Vijesti

GRAS traži povećanje cijena karata

Preduzeće GRAS, iako ima 90 miliona dugovanja, posjeduje plan izlaska iz krize i sa pomoći Kantona Sarajevo i bez te pomoći, rekao je danas novi direktor te kompanije Haris Kadić.

Tokom susreta s RVI preduzeća GRAS, koji je upriličen u sklopu obilježavanja Dana preduzeća, odnosno 126. godina postojanja i rada GRAS-a, Kadić je rekao da u GRAS-u ima jako puno problema jer je potpora Vlade KS GRAS-u veoma slaba, a posebno je izostala u posljednje tri godine.

“Od KS tražimo učešće u servisiranju kreditnih obaveza za rekonstrukciju pruge, nabavku vozila i slično jer pritom nije davana samo saglasnost da možemo uzeti kredit, već je izražena i solidarnost za otplatu tih kredita. U u 2011. smo izmirili oko osam miliona, a od KS smo dobili oko 2,6 miliona KM. To su nedostatna sredstva, jer se u GRAS-u ostvaruje mali prihod. Od oko 50 miliona KM, 44 idu za plaće i nismo u stanju da održavama vozni park i vožnju”, objasnio je Kadić.

Dodao je da se od KS u ovoj godini ne traže nova vozila te da će ona biti osugurana od potencijalnih partnera, ali se traži da riješe “one stvari koje su dovele to preduzeće do trenutno lošeg stanja”.

“Znači 2006. potpisali su kolektivni ugovor koji je strahovito povećao plaće tako da su one postale 85 posto prihoda. Te i 2007. godine su davali potporu tom kolektivnom ugovoru i pokriću gubitaka, a u zadnje tri do četiri godine to je izostalo. U tom periodu napravili smo oko 66 miliona gubitaka, a i ove godine gubitak GRAS-a će biti oko 20 miliona KM”, istaknuo je Kadić.

Naveo je da se od kantonalne vlade traži i povećanje ekonomske cijene karata i kupona s obzirom na to da 65 posto putnika čine penzioneri, đaci i studenti koji su subvencionirani tako da GRAS od kupona ostvaruje praktično 15 posto ekonomske cijene.

U okviru obilježavanja Dana preduzeća, u GRAS-u je danas položeno cvijeće na spomen obilježje za 109 šehida i poginulih boraca – uposlenika GRAS-a, a 79-orici uposlenika s 15 godina neprekidnog radnog staža u GRAS-u i 48-orici uposlenika s 25 godina neprekidnog staža u toj kompaniji uručene su specijalne zahvalnice i priznanja.

Za poseban doprinos i postignute rezultate u radu za 2011. priznanja je dobilo 11 radnika.

Također, povodom 126. godina postojanja i rada GRAS-a u nedjelju, 27. novembra, bit će upriličena tradicionalna vožnja tramvajem s konjskom vučom s tramvajske stanice Skenderija, a istog dana će u auli Željezničke stanice u Sarajevu biti upriličena i izložba fotografija koja će predstaviti bogatu tradiciju i historijat tog preduzeća.

 

Fena/Informer.ba