Ekonomija Udarno Vijesti

Grci iz banaka povukli 63,3 milijarde eura i čuvaju ih kući u ”čarapi”

Grčke štediše su od decembra 2009. do istog mjeseca 2011. godine iz komercijalnih banaka povukle 63,3 milijarde eura, što je 26,6 odsto depozita.

Tempo povlačenja novca sa štednje lani je vidljivo ubrzan, jer su Grci sa svojih računa izvukli 35 milijardi eura, što je 16 odsto BDP-a ove zemlje u prošloj godini.

Najveći dio štednje povučene iz banaka Grci nisu polagali u strane banke gdje je preneseno samo 16 milijardi eura, dok je 47,3 milijarde ostalo u Grčkoj.

Nekoliko milijardi potrošeno je zbog pada prihoda domaćinstava kao posljedica rastuće nezaposlenosti.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos smatra da se velik dio novca čuva u bankarskim sefovima ili kod kuće u “čarapi”, zbog čega je apelovao da građani vrate svoju ušteđevinu u finansijski sistem zemlje, piše ruski poslovni dnevnik “RBC daily”.

U svom izlaganju u parlamentu Venizelos je naglasio da je zahvaljujući drugom paketu finansijske pomoći Evropske unije riješen problem refinansiranja grčkih banaka te je oslabljena opasnost od bankrota zemlje, tako da nema smisla da se novac čuva kod kuće ili u stranim bankama.

Za sada još nema podataka da li su se Grci odazvali pozivu ministra finansija, ali prema nezvaničnim informacijama iz bankarskih krugova visina depozita u grčkim bankama u januaru je pala za oko dvije milijarde eura.

 

Informer.ba