BiH Izdvojeno Svijet Vijesti

Grčka prihvatila štedljivi proračun

Grčki parlament usvojio je u noći s nedjelje na ponedjeljak štedljivi proračun za 2013. godinu, unatoč masovnim uličnim prosvjedima, što će službenoj Atini omogućiti da nastavi primati finansijsku pomoć iz inozemstva i izbjegne državni bankrot, javljaju agencije.

Proračun su podržale sve tri stranke iz vladajuće koalicije konzervativnog premijera Antonisa Samarasa, što znači da je prošao s uvjerljivijom većinom od odvojenog zakona o novim mjerama štednje u srijedu pri čijem su se usvajanju neki od Samarasovih parlamentarnih saveznika suzdržali.

Usvajanje obaju ovih akata bilo je nužno kako bi se deblokirala nova tranša pomoći EU-a i MMF-a vrijedna 31,5 milijardi eura prije nego što vlada u Atini ostane bez novca.

Žrtve koje podnosimo u u tom zakonu i u proračunu za sljedeću godinu su posljednje. Neke nepravde iz njih čemo početi ispravljati čim izađemo iz gubitaka. Ali reforme koje smo ranije pokrenuli su trajne i donijet će rast našoj ekonomiji“, rekao je premijer Samaras u parlamentu prije glasanja.

Njegovi kritičari su skeptični oko toga, ali čini se da razina javnog gnjeva nakon godina rasta pokazuje znake umora. U prosvjedima pred parlamentom u nedjelju navečer sudjelovalo je znatno manje ljudi nego inače, po procjenama policije oko 13 hiljada. Prošlog tjedna je na ulicama Atine bilo gotovo 100 hiljada nezadovoljnih.

Mnogi od 10 milionaa Grka, dovedeni do očaja padanjem ekonomije pet godina zaredom i oštrim sniženjem životnog standarda, strahuju da će dodatni rezovi u proračunu samo produbiti krizu.

Očekuje se da će grčka ekonomija sljedeće godine, šeste u nizu, pasti za 4,5 posto, a javni dug (346 milijardi eura) porasti na 189 posto BDP-a. Proračunski manjak će biti 5,2 posto BDP-a, u odnosu na 6,6 posto ove godine, a kada se ukloni trošak plaćanja kamata na golemi grčki dug, Grčka će prvi put nakon nekoliko desetljeća biti u malom plusu.

Najveću žrtvu u novom proračunu podnijet će umirovljenici i javni službenici, na čijim se primanjima planira uštedjeti 10,6 milijardi eura.

Fena/Informer.ba