Region Vijesti

Grčka: Spomenik Aleksandru Velikom je provokacija!

Šef diplomatije Grčke Stavros Lambrinidis izjavio je u utorak da je postavljanje spomenika Aleksandru Velikom u Skoplju provokacija koja će zakomplikovati napore da se riješi sporno pitanje imena Makedonije, koju ta zemlja ima s Grčkom.

Spomenici koje je vlada postavila u Skoplju predstavljaju provokaciju, kazao je pred parlamentom novi ministar vanjskih poslova Lambrinidis.

Ona otežava razgovore i podstiče iredentizam, najveću prijetnju za Balkan, kazao je on i dodao da je Atina o tome obavjestila Evropsku uniju (EU).

Makedonija je kandidat za članstvo u EU postala 2005. godine, ali je Atina blokirala njen dalji put ka Uniji i NATO-u tvrdeći da ime Makedonija ukazuje na aspiracije na sjeverni grčki region, koji nosi isto ime.

Makedonski zvaničnici, s druge strane, tvrde da bi promjena imena mogla negativno da se odrazi na jezik i nacionalni identitet.

Makedonija je odlučila da finansira izgradnju spomenika 2007. godine, jednu godinu pošto je promijenila ime skopskog aerodroma u “Aleksandar Veliki”, što je takođe naljutilo Grke.
Spomenik velikom osvajaču košta 9,4 miliona eura, a zajedno s fontanom biće kompletiran do 8. septembra – Dana nezavisnosti Makedonije, kade će biti i zvanično otkriven, na 20. godišnicu nezavisnosti.

Istovremeno je u utorak u skopskom naselju Autokomanda postavljen i spomenik Filipu Drugom. Spomenik Filipu Drugom, visok osam metara, u utorak je postavljen i na centralnom trgu u Bitolju, javio je Tanjug.

Aleksandar Veliki rođen je u Peli, na teritoriji današnje Grčke i poznat je po tome što je pokorio Persijsko carstvo i veći dio svijeta poznat antičkim Grcima, prije nego što je 323. godine prije nove ere umro u Vavilonu u 32. godini.

 

Fena/informer.ba

 

 

Tags