Svijet Vijesti

Grčka: Sukobi tokom radnički protesta protiv vladinih mjera štednje

Grčka je danas paralisana 24-časovnim generalnim štrajkom povodom mjera štednje, a u Atini se dogodio sukob između osoba mlađe dobi i policije za razbijanje demonstracija tokom protesta oko 10 000 ljudi.

Grčki političari su pod sve većim pritiskom EU i Međunarodnog monetarnog fonda da usvoje nove mjere štednje u zamjenu za drugi paket pomoći od 130 milijardi eura.

Raste i pritisak grčke javnosti na vlast, pošto društvo sve teže podnosi rekordnu nezaposlenost i duboku recesiju od kraja 2009. godine, prenijela je agnecija Sinhua.

Oko 10 000 ljudi okupilo se danas po kiši ispred zgrade parlamenta.

“Dilema pred kojom se nalazimo je u tome da ćemo bez dodatnih oštrih mjera doživjeti bankrot. Ja i mnoge moje kolege podržavamo jasno proglašavanje bankrota, a ne ovaj beskonačni krug mjera štednje koje svakako vode u bijedu“, izjavio je Tanasis Dimitrulopulos, bolničar jedne državne bolnice.

On kaže da je već suočen sa nekom vrstom bankrota, pošto ne može da pokrije životne troškove od mjesečne zarade od 500 eura.

Demonstranti su opkolili zgradu parlamenta na nekoliko sati i istakli transparente sa porukama poput “Ne povratku srednjovijekovnih uslova rada, ne ciničnoj ucjeni”.

Grčka je solventna od maja 2010. godine zahvaljujući uplatama iz međunarodnog kredita od 110 milijardi eura. Drugi paket pomoći dogovoren je u oktobru, pošto je ostalo jasno da prvobitna sredstva neće biti dovoljna.

Drugi paket zavisi od mjera štednje, ali i od dogovora Vlade u Atini sa privatnim kreditorima o otpisivanju 100 milijardi eura grčkog duga.

 

Srna/Informer.ba