Svijet Udarno Vijesti

Grčka: Vojska u tajnosti kopa rov između Grčke i Turske

U najvećoj tajnosti stotine vojnika kopaju duž grčko-turske granice rov širok trideset i dubok sedam metara,  koji bi bi navodno trebalo da spriječi dolazak izbjeglica u Grčku, odnosno u EU.

Prema pisanju atinskog lista “To vima”, koje nije demantovano, grčka vojska investirala je već u projekat 150 000 radnih sati  i iskopala rov u dužini od petnaestak kilometara kod grada Orestijada. Sada se radovi nastavljaju kod pograničnog mesta Ardanion.

Autor članka, novinar Jorgos Maluhos smatra da čitav poduhvat ima smisla i da je od koristi ne samo za Grčku, nego i za cijelu Evropu.

Naime, ilegalno useljavanje je sveevropski problem i rov duž granice spriječiće dolazak novih useljenika, kaže Maluhos.

Međutim, on u prvom redu ima vojnu, odbrambenu ulogu, preciznije služi zaštiti sjeveroistoka Grčke. Naime, sa druge strane granice posljednjih godina turska vojska koncentrisala je tenkovske divizije koje su specijalizovane za prelazak vodenih tokova, kaže novinar.

Pored rova bit će izgrađena i žičana ograda u dužini od deset i po kilometara duž pogranične rijeke Evros gdje u zemlju ilegalno ulazi veliki broj izbjeglica.

Advokat Elektra Koutra, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, smatra da je riječ o nehumanoj politici izolacije koja uopšte nema smisla.

Naime, ograda na kopnu nije nikakva efikasna zaštita, jer će izbjeglice potražiti alternativni put preko mora, a krijumčari ljudi samo će podići cijene. Osim toga, podizanje ograde i kopanje rova u suprotnosti su sa međunanarodnim pravom, jer se tako onemogućava ostvarivanje prava na azil i zaštitu izbjeglica.

Procjenjuje se da će ograda koštati najmanje pet miliona eura i izgradnja će se finansirati i sredstvima Evropske unije.

Elektra Koutra smatra da je licemjerno to što EU  navodno ima rezerve prema ogradi duž granice, a istovremeno finansira njenu izgradnju.

Prema njenom mišljenju, tu je mnogo dvostrukog morala. “Danas 90 odsto useljenika stiže u EU preko Grčke, zemlja ne može da izađe na kraj sa problemom, ali je uprkos tome prepuštena sama sebi. Umjesto da pomognu, mnogi u EU radije kritikuju, mada su očigledno spremni da snose dio troškova za izgradnju ograde. Sve ukazuje na to da je Grčka potrebna kao mostobran u borbi protiv ilegalnog useljavanja i da se u tu svrhu i koristi“, kaže Elektra Koutra.

Srna/Informer.ba