Svijet Udarno Vijesti

Greškom transplantirani organi od osobe zaražene HIV-om

U jednoj od najpoznatijih bolnica na Tajvanu greškom je izvršena transplantacija organa od osobe zaražene virusom HIV-a.

Zvaničnik iz tajvanske Nacionalne univerzitetske bolnice u prijestonici Tajpej rekao je da je organe primilo pet pacijenata, koji sada primaju lijekove protiv AIDS-a.

U saopštenju objavljenom na internet stranici bolnice tokom vikenda navodi se da se greška dogodila kada je član osoblja odjeljenja za transplantacije tokom rada na standardnom testu za HIV vjerovao da je čuo englesku riječ “nereaktivno”, što je znači negativno, dok se u stvari čulo “reaktivno”.

U saopštenju se ističe da su rezultati testova čitani putem telefona i nisu provjeravani, što je predviđeno standardnim bolničkim procedurama.

“Duboko žalimo zbog ove greške
“, navodi se u saopštenju bolnice.

Zvaničnik tajvanskog Ministarstva zdravlja Šoh Čung Lijang rekao je da će biti ispitan slučaj i nakon toga odlučeno o mogućim kaznama za bolnicu.

Donator organa bio je 37-godišnji muškarac koji je 24. avgusta pao u komu, i njegovo srce, jetra, i bubrezi prebačeni su istog dana u pet pacijenata.

 

Srna/Informer.ba