BiH Vijesti

Grubešić: Tužilaštvo BiH aktivno radi na predmetu Dobrovoljačka

Tužilaštvo BiH nije donijelo odluku u predmetu “Dobrovoljačka” jer još aktivno radi na istražnim radnjama u ovom slučaju, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“Tužilaštvo sigurno nije donijelo tužilačku odluku u ovom predmetu, a kada se to desi javnost će svakako biti obaviještena”, rekao je Grubešić koji nije želio da komentariše špekulacije da će tužilačka odluka biti donesena tokom januara.

Tužilačku odluku u slučaju “Dobrovoljačka” trebalo bi da donese međunarodni tužilac Jude Romano.

Sarajevsko “Oslobođenje” ranije je objavilo da je u Tužilaštvu BiH pripremljena odluka o obustavljanju istrage za komandnu odgovornost u slučaju “Dobrovoljačka”, ali će uslijediti krivični progon za događaje, kao što je mučenje zarobljenika nakon napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Za sada nije poznato kako će tužilac opisati događaje u Dobrovoljačkoj ulici.

“Oslobođenje” je navelo postojanje dva objašnjenja – da tužioci i istražioci nisu pronašli dokaze da je napad na kolonu, koja se 3. maja 1992. godine povlačila iz komande sa Bistrika, bio organizovan i naređen, ili da tužioci okvalifikuju napad kao dozvoljen, a počinjena ubistva opišu kao ubistva u borbi.

Tužilaštvo BiH od 2006. godine vodi istragu u predmetu “Dobrovoljačka” zbog sumnje da su bivši član Ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i više osoba, među kojima su general Jovan Divjak, Stjepan Kljuić i Jusuf Pušina odgovorni za stradanje pripadnika JNA koji su se 3. maja 1992. godine povlačili iz Sarajeva.

Prema podacima tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, u napadu na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Srna/Informer.ba