BiH Izdvojeno Vijesti

Grupa državnih službenika prijavila Svena Alkalaja zbog korupcije

Grupa državnih službenika i rukovodilaca sektora Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH uputila je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH prijavu protiv resornog ministra Svena Alkalaja i njegovog pomoćnika za opšte poslove Harisa Lukovca u kojoj se upozorava na “veliku pljačku u režiji ovog dvojca“.

Kako piše današnji “Dnevni avaz”, ovi službenici tvrde da su, nakon analize projekta uvođenja elektronskog upravljanja dokumentacijom u MIP-u /takozvani OWIS/, došli do pouzdanih pokazatelja da su Alkalaj i Lukovac, u dogovoru sa pojedincima iz kompanije IMG, desetostruko uvećali vrijednost projekta radi sticanja materijalne koristi od više stotina hiljada eura.

Alkalaj i bivši ambasador Norveške u BiH Jan Bratu potpisali su 27. jula Memorandum o razumijevanju, kojim je predviđeno da 468.000 eura norveške donacije bude direktno upućeno IMG-u koji bi, kao implementator ovog projekta, trebao robu i usluge isporučiti MIP-u.

Službenici u prijavi tvrde da je prevara napravljena Aneksom 1 ugovora, koji je Lukovac potpisao sa IMG-om u kojem su računarska i druga elektronska oprema vrijedna 468.000 eura tek taksativno nabrojani, bez navođenja pojedinačnih finansijskih stavki za svaki element.

Oni tvrde da su cijene proizvoda mnogostruko uvećane, a da su u MIP u međuvremenu dopremljeni isluženi i potpuno neodgovarajući softver i hardver.

“Ukupna suma u potpisanom aneksu je 468.000, a na veb stranici IMG-a stoji 534.386 eura. U Memorandumu nije definisan proizvod koji treba da bude isporučen, aneks sa opisom proizvoda ne postoji. Softver nije testiran, niti je dizajniran po mjeri MIP-a, već je preuzet sa nekog drugog izvora, te su mu zamijenjeni samo logo i oznake”,  navode službenici, iznoseći obilje kompromitujućih podataka.

Grupa zaposlenih u MIP-u BiH u prijavi na četiri stranice poziva Tužilaštvo BiH da “rasvijetli veliku pljačku koja će nanijeti nesagledivu štetu MIP-u”.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u “zaprimljena anonimna prijava koja se odnosi na navodne nezakonitosti u MIP-u”.  

 

Srna/Informer.ba