Svijet Vijesti

Gruzija: Fotoreporeteri osumljičeni za špijunažu

Gruzijske vlasti uhapsile su tri foto-reportera, uključujući ličnog fotografa predsjednika Mihaila Sakašvilija, zbog sumnje da su se bavili špijunažom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da su oni optuženi da su radili protiv gruzijskih interesa za jednu stranu obavještajnu službu.

Novinari su organizovali protest u glavnom gradu Tbilisiju povodom ovih hapšenja. Ovo je prvi put da su medijski radnici optuženi za špijunažu u Gruziji.

Pored Sakašvilijevog fotografa, uhapšeni su i jedan foto-reporter Europske presfoto agencije i fotograf gruzijskog Ministarstva spoljnih poslova. Priveden je i fotograf agencije AP, ali je pušten poslije nekoliko časova.

Gruzijske vlasti i ranije su hapsile osobe osumnjičene za špijunažu, a u svim dosadašnjim slučajevima na teret im se stavljalo da su radili za Rusiju, sa kojom je Gruzija vodila kraći oržani sukob 2008. godine.

Moskva je svaki put burno protestovala. U novembru prošle godine uhapšeno je 13 ljudi koji su bili optuženi da su radili za rusku vojnu obavještajnu službu.

 

Srna/Informer.ba