Izdvojeno Svijet Vijesti

Guido Westerwelle: Mapa Balkana je iscrtana i to je svršen čin

Njemačka nikada neće razgovarati o promjeni granica na Balkanu ili podjeli Kosova, mapa Balkana je iscrtana i to je svršen čin, rekao je danas u Prištini ministar inostranih poslova Njemačke Guido Westerwelle.

Westerwelle je naglasio da bi svi na Balkanu “trebalo da shvate da se pitanje granica ne smije postavljati“, kao i da etnički sukobi nisu u skladu sa evropskim standardima.

Na pitanje da li će Njemačka i Europska Unija usloviti članstvo Srbije u Uniji njenim priznanjem Kosova, Vestervele je rekao da bi svaka zemlja trebalo da ima svoj put u EU i da bi u okviru toga trebalo da se riješi pitanje granica.

On je rekao da “svih pet vodećih Evropskih zemalja podržava kosovsku nezavisnost” i da Njemačka nastavlja da lobira za nova priznanja nezavisnosti Kosova.

Westerwelle  je naglasio da Njemačka podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, cijeni saradnju i koordinaciju Kosova sa zemljama članicama Evropske Unije, posebno sa Njemačkom koja je “pobornik kosovske nezavisnosti“.

On je naglasio da Njemačka insistira na tome da Kosovo poteze koje preduzima uskladi sa članicama Evropske Unije i da ih o tome pravovremeno informiše.

Dijalog je jedina opcija“, rekao je Vestervele i dodao da dijalog Prištine i Beograda mora biti nastavljen vrlo brzo, a u okviru njega da se rješavaju sva sporna pitanja.

On je nakon susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Tachiem istakao da je Njemačka spremna da podrži Kosovo u svim demokratskim procesima, ali da je za to potrebno da bude postignut napredak u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomskog razvoja.

Predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga rekla je da da dijalog sa Srbijom treba nastaviti, kao i da je uspostavljanjem carinskih punktova na prelazima između Kosova i Srbije kosovska vlada pokazala opredjeljenje da uspostavi teritorijalni integritet na cijeloj teritoriji zemlje.

Dijalog sa Srbijom ima za cilj pronalaženje praktičnih rješenja za probleme građana, a krajnji cilj je uspostavljanje normalnih odnosa Kosova i Srbije kao dvije susjedne zemlje na Balkanu, što predstavlja jedini put do trajnog mira i sigurnosti na Balkanu“, rekla je Jahjaga.

 

Srna/Informer.ba