Svijet Vijesti

Turska: Privilegovano partnerstvo sa EU nije opcija

Predsjednik Turske Abdullah Gull ocijenio je u intervjuu austrijskim medijima povodom predstojeće posjete Austriji, da privilegovano partnerstvo s Evropskom unijom (EU) za Ankaru “nije nikakva opcija”.

On je, za bečki dnevnik Kurir rekao da o tom pitanju postoje razlike u stavovima između Turske i Austrije.

”Moramo Austrijance bolje informisati o procesu pristupanja,” rekao je on, objasnivši da Turska neprestano preuzima standarde i norme EU-a.

”Mi ćemo EU donijeti puno toga ekonomski i sigurnosno-politički, a imamo i pristup prirodnim resursima”, kazao je turski predsjednik.

Gull je podsjetio da Turska već ima privilegovano partnerstvo s EU-om i da postoji carinska unija s EU-om.

”Naš cilj je punopravno članstvo
”, kazao je turski predsjednik, izrazivši uvjerenje da će stanovništvo Austrije uvidjeti da članstvo Ankare nije nikakav teret, već šansa.

Za izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kao i pojedinih austrijskih političara, prema kojima Turska nije dobrodošla u EU, Gull je rekao da nisu dostojanstvene, podsjećajući da su države EU-a 2005. odlučile o otpočinjanju pregovora o pristupanju s Turskom.

”Muslimani, koji žive u Evropi, upoznati su sa standardima vezanim za demokratiju i ljudska prava. Zasigurno u islamu može biti i ekstremističkih pozicija, kao i u hrišćanstvu i kod Jevreja. Te ekstremističke pozicije u islamu ne smiju, međutim, biti korištene kao izgovor za islamofobiju’‘, upozorio je Gull.

Govoreći o kiparskom problemu on je, u intervjuu bečkom dnevniku Standard, rekao kako je optimista da će pregovori uskoro voditi ka rješenju.

”Problem je što grčko-kiparska strana, pošto je već članica EU-a, nije spremna na konsenzus’
‘, ocijenio je on, smatrajući da bi EU trebalo da konstatuje to.

Komentarišući proteste u arapskom svijetu on je istakao da Turska podržava demokratiju, ljudska prava i slobode.

”Naša želja je da reforme i razvoj budu provedeni bez krvoprolića i podijele zemlje, kao i intervencija izvana”, kazao je Gull.

 

Fena/Informer.ba