Politika Vijesti

Gull: Sastanak u Karađorđevu pomoći će u rješavanju problema

Predsjednik Turske Abdullah Gull izjavio je sinoć, uoči današnjeg sastanka u Karađorđevu, da će samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske doprinijeti rješavanju problema u regiji.

Predsjednik Turske je, prije polaska na put, izjavio novinarima u Ankari da je ovaj „tripartitni proces čiji je cilj rješavanje problema između BiH i Srbije, počeo s međusobnim razumijevanjem“, prenijela je nacionalna agencija Anadolija.

On je podsjetio da su u okviru ovog procesa Srbija i Bosna i Hercegovina prošle godine imenovale ambasadore u Beogradu odnosno u Sarajevu.

Predsjednik Turske je podsjetio da su 24. aprila prošle godine na prvom samitu u Istanbulu predsjednikBoris Tadić, Gull i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić usvojili deklaraciju koja garantira teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Turska pridaje, naglasio je Gull, veliki značaj trajnom miru i stabilnosti na Balkanu, kao i poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

To je, inače, jedan od prioriteta u vanjskoj politici Ankare na čiju se inicijativu posljednjih godina redovno održavaju sastanci šefova diplomatija triju zemalja.

Na današnjem sastanku mi ćemo raditi na izgradnji novih mjera povjerenja i razmotriti aktuelna regionalna pitanja“, istakao je Gull,.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjednik Turske Gull i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović održat će danas drugi samit u Karađorđevu.

 

Fena/Informer.ba