BiH Izdvojeno Vijesti

Gusta magla usporava saobraćaj

Gusta magla otežava i usporava saobraćanje na većini putnih pravaca centralne i istočne Bosne.

Posebno se izdvajaju putevi na području Zenice, Viteza, Žepča i Sarajevskog kantona, gdje je vidljivost smanjena na 50 metara.

U ostalim područjima uslovi za vožnju su uglavnom dobri. Na dionicama kroz usjeke postoji mogućnost odrona kamenja na kolovoz.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Izdvajaju se putni pravci: Stupari-Kladanj, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Jablanica i Livno-Kolo-Posušje.

Zbog izvođenja neophodnih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Drežnik-Šićki Brod. Za vrijeme obustave sva putnička i teretna vozila koja dolaze iz pravca Tuzle na semaforima u naselju “Irac” usmjeravaju na magistralni put M-4, a vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje na raskrsnici za “Siporex” usmjeravaju se na magistralni put M-4.

Zbog sanacionih radova, do kraja novembra u vremenu od 08 do 18 sati zabranjuje se saobraćanje teretnim vozilima na dionici M-5.1 Fojnička raskrsnica-Bilalovac. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Kiseljak-Visoko ili autoput A-1 Sarajevo-Zenica. Za ostale kategorije vozila saobraćaj se na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično-jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

U toku je BIHAMK-ova tradicionalna saobraćajno-preventivna akcija pripreme vozila za zimsku sezonu “Zima 2012”. Akcija traje do 30.11. a detaljnije informacije mogu se dobiti u Pozivnom centru BIHAMK-a, putem telefona 1282.

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-2

Neum-Metković (kod GP Neum I) radovi na miniranju zbog izgradnje graničnog prelaza- povremene 15-minutne obustave saobraćaja.
M-6.1
Livno-Kolo-Posušje-sanacioni radovi kod mjesta Karlov Han, kao i sanacija mosta preko rijeke Šuice, saobraćaj se odvija usporeno-jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, počela je sanacija mosta, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-17
Doboj-Modriča (dionica Šešlije-Johovac ), zbog izlaska vozila i mašina angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja, radnim danom i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Stupari- Kladanj -radovi na sanaciji mosta, jedna traka u funkciji.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
Trnovo-Dobro Polje-zbog sanacionih radova saobraćaj se na mjestima izvođenja radova odvija naizmjenično-jednom trakom.
M-19.2
Kladanj-Vlasenica, u mjestu Vitalj u toku je sanacija mosta preko rijeke Drinjače, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-20
Trebinje-GP Ivanica, u toku je izgradnja obilaznice oko grada Trebinja, moguće su povremene kraće obustave saobraćaja.
Gacko-Foča- na prevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova.

REGIONALNI PUTEVI:
R-442 Hadžići- Bjelašnica od 08 do 17 sati izvode se sanacioni radovi, naizmjenično propuštanje vozila.
R-442b Krupac-Igman (u reonu sela Šerifići) utoku je deminiranje terena, izmjenjen režim saobraćaja od 07 do 15 sati.
R-403b Velika Kladuša-Šturlić (u mjestu Johovica) do kraja novembra izvode se deminerski radovi, od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
R-443 u Visokom, zbog sanacije, obustavljen saobraćaj na mostu na ulazu u Visoko, u funkciji alternativni pravci.
R-469 Živinice-Dubrave Donje, zbog sanacionih radova od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Živinice (Ciljuge)-Dubrave (Hadžići).

KANTON SARAJEVO
– Zbog radova na sanaciji kolovoza od 08 do 16 sati usporeno je saobraćanje u ulicama: Kemal Begova, Tešanjska, Alipašina, Ruževik i Zmaja od Bosne.

Zabrane/Ograničenja
Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do devet tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.
ZABRANE:
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje – zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20 Gacko-Tjentište-na prevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Fena/Informer.ba