BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Haag: Film “Srebrenica – grad koji je žrtvovan” negira genocid

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poslao je pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitiranja filma “Srebrenica – grad koji je žrtvovan”, saopćila je u nedjelju Stranka dijaspore BiH.
U pismu ICTY-a se navodi da je sadržaj filma prikazan na švedskoj i norveškoj TV kontradiktoran s odlukama koje je ICTY donio i faktama do kojih je došao.Dalje se navodi da se u filmu na najgrublji način negira genocid u Srebrenici.

U pismu se ističe da je u filmu načinjen grubi propust u činjenici da se nije refektirala činjenica da je Sud presudio, u postupku protiv Vujadina Popovića, događaje u Srebrenici jula 1995. kao genocid nad bosanskim muslimanima. Ovakav grubi propust u navedenom filmu ne daje bilo kakvu mogućnost za vođenje jedne razumne diskusije o događajima vezane za srebreničku tragediju.

Stranka dijaspore BiH zahvaljuje ICTY-u na reagiranju povodom propagandnih filmova kao i svim bh. patriotima koji se bore za istinu i čuvanju uspomene na žrtve genocida.

“Očekujemo reagiranje švedske i norveške TV te preuzimanje odgovornosti za emitiranje ovih filmova. Isto pismo zajedno s protestnim pismom Instituta za istraživanje ratnih zločina i genocida iz Kanade je proslijeđeno Granskningnämndenu, državnom organu za radio i medije. Daljnji koraci će biti preduzeti poslije uvida u presudu Granskningsnämdena“, navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.

Fena/Informer.ba