BiH Udarno Vijesti

Hadžić: Otočići su naši, drugo nas ne zanima

Najava premijera Hrvatske Zorana Milanovića da će ubrzo ratificirati granični sporazum sa BiH potpisan 1999. godine dokaz je da Vlada Hrvatske veoma ozbiljno pristupa pitanju definiranja državne granice, kazao je za današnji “Dnevni avaz” ministar prometa i komunikacije BiH Damir Hadžić.

Istakao je da ne vidi da možemo imati bilo kakvu vrstu problema u vezi s ovim pitanjem i to prije svega zbog međususjedskih odnosa koji su u ovom trenutku prioritet.

Što se nas tiče, mi svoje znamo. Za nas je prihvatljivo samo da su oba otočića, Mali i Veliki Školj, bosanskohercegovačka, kao i vrh poluotoka Klek. Sve ono što je unutarnja rasprava Hrvatske ne reflektuje se na situaciju u BiH, niti nas zanima“, tvrdi Hadžić.

S druge strane, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naveo je da je riječ o osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima, smatrajući da je sporazum “jedno dostupno rješenje”.

Milanović je naglasio da ovo može biti poruka nekim drugim državama u EU, susjednim državama, da ono što je potpisano od legitimnih, legalnih zastupnika države, trebaju ratificirati.

U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu, itd. Dosta je više te uličarske politike“, rekao je Milanović, dodajući još jednom da Hrvatska ima samo dvije mogućnosti – ratificirati sporazum ili ići ispočetka.

Fena/Informer.ba