Politika Udarno Vijesti

Hadžić: Uoči sastanka u Italiji stavovi SDP-a nepromijenjeni, od HDZ-a zavisi formiranje Vijeća ministara

Lideri šest vodećih stranaka ne bi se odazvali pozivu za učešće u radu kolokvija u Cadenabbiji, Italija, o temi “Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU?”, koji počinje sutra da nisu spremni razgovarati između ostaloga i o rješenju političke krize u kojoj se danas BiH nalazi, kazao je danas u izjavi za Fenu potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić.

“Poznati su stavovi svih političkih stanaka, zbog čega je jasno da stavovi predstavnika Republike Srpske nisu ključni, nego su ključni stavovi HDZ-a, dnosno stranka okupljenih oko HDZ-a i vjerujemo da oni ‘drže ključ u svojim rukama’, a od njihove volje ovisi da li ćemo uskoro imati novo Vijeće ministara BiH ili ne”, dodao je Hadžić uoči  sutrašnjeg početka razgovora u Italiji.

Također, ponovio je, stavovi SDP-a su nepromijenjeni, naglašavajući da je ta stranka, stranka ne samo jednog naroda nego da predstavljaju multietničku strukturu te da je to razlog zbog kojeg su im građani BiH dali povjerenje na prošlogodišnjim općim izborima u BiH.

“Očekujemo da će u narednih nekoliko dana biti postignut dogovor, ali to ne znači da će se dogovor dostići u Italiji, jer je konačno došlo vrijeme da se donese odluka da li će biti formirano Vijeće ministara BiH ili raspisani vanredni izbori za državni nivo”, potcrtava Hadžić.

Međutim, kako Izborni zakon BiH nema tu mogućnost, Hadžić ističe da ukoliko postoji politička volja na nivou BiH moguće je donijeti izmjene važećeg zakona u kojem će biti ugrađena mogućnost raspisivanja vanrednih izbora. Dodao je da je SDP, kao stranka pobjednica, veoma zainteresirana za tu opciju.

“Pobijedili smo prošle godine i na vanrednim izborima možemo opet samo pobijediti. SDP je spreman za to iako nije baš logično da pobjednici podržavaju vanredne izbore“, ističe Hadžić.

Na kraju je istaknuo da SDP sada može razgovarati jedino o državnoj vladi te da će se o eventualnoj rekonstrukciji Federalne vlade, koju zagovara HDZ, voditi razgovori ako za to bude političke volje.

Fondacija Konrad Adenauer organizira od 26. do 29. novembra kolokvij na koji su pozvani lideri šest vodećih bh. stranaka (Zlatko Lagumdžija – SDP, Sulejman Tihić – SDA, Milorad Dodik – SNSD, Mladen Bosić – SDS, Božo Ljubić – HDZ1990 i Dragan Čović – HDZBiH), a ovaj događaj ujedno bi bio nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, više od 13 mjeseci nakon općih izbora.

 

Fena/Informer.ba