Svijet Udarno Vijesti

Hag: Bivši upravnik odavao podatke o Miloševiću

Bivši upravnik pritvora Timothy McFadden koji je američkim zvaničnicima prenosio podatke o bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Milošević, prekršio je pravila Haškog tribunala, utvrdilo je vanraspravno vijeće tog suda.
Ipak, prema odluci objavljenoj u nedjelju Internet stranici Tribunala, vijeće je zaključilo da nema osnova da protiv McFadden bude pokrenut postupak zbog nepoštovanja Suda.

Zahtjev za provođenje istrage protiv McFaddena, predsjedniku Haškog tribunala (ICTY) Patricku Robinsonu podnijeli su optuženi, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i lider SRS Vojislav Šešelj.

Oni su se pozvali na diplomatsku depešu iz ambasade SAD-a u Haagu o razgovorima McFaddena s američkim diplomatama 12. novembra 2003. godine koja je objavljena januara ove godine na internet stranici WikiLeaksa.

Prema onome što je objelodanio WikiLeaks, potpuno je jasno da je McFadden, vladi SAD-a otkrio lične informacije o Miloševiću, naveo je Karadžić u svom zahtjevu.

Šešelj je dostavio izvode iz medija o informacijama WikiLeaksa koji pokazuju da je ovaj oficir UN-a, kao upravnik zatvora, prekršio pravila Tribunala jer je američkim diplomatama “pružio uvid bez presedana u život i aktivnosti Slobodana Miloševića”.

Sudija Robinson je u martu naložio posebnom sudskom vijeću da ispita ima li osnova za istragu protiv McFaddena zbog nepoštovanja suda.

Prema depeši objavljenoj na WikiLeaksu, McFadden je službenicima američke vlade prenosio informacije o Miloševićevom zdravlju, razgovorima sa suprugom i navodne stavove o njegovim advokatima.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je riječ o povjerljivim informacijama i da svi zaposleni prema njima moraju da se tako i odnose.

Štaviše, McFadden kao član osoblja Tribunala, kako je ocjenjeno, nije smjeo da povjerljive informacije dijeli s bilo kojom vladom, institucijom ili osobom.

Dokazi ukazuju, kako je objašnjeno, da je “moguće” bivši upravnik pritvora prekršio pravila službe i obavezu da ne prenosi povjerljive informacije drugom izvoru, a tako “možda” narušio i ugled Tribunala.

Vijeće je konstatovalo da su neke informacije koje je McFadden prenosio američkim diplomatama irelevantne za sudski proces, poput onih koje knjige Milošević čita ili koliko često razgovara sa suprugom.

Međutim, specifične informacije koje se tiču zdravlja optuženog i stavova o njegovim pravnim savjetnicima, mogli bi biti od uticicaja na sudski postupak, zaključilo je vijeće.

Ipak, kako je objasnilo, ni objelodanjivanje ovih informacija opšte prirode o tome da su savjetnici optuženog sarađivali s “prijateljem suda” uprkos njegovom javnom neslaganju ili da se njegovo zdravlje pogoršavalo zbog stresa i odbijanja da pije prepisane lijekove, nisu vrsta informacija koje bi mogle uticati na ostvarivanje pravde u Tribunalu.

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Bacone Moloto zaključilo je da “nema razloga da vjeruje” da je odavanjem povjerljivih podataka o životu Miloševića u privoru, McFadden namjerno ometao sudski postupak, pa je odbilo da protiv njega pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.

Imajući u vidu da je McFadden prekršio pravila službe, vijeće je istaklo da njegova odluka ne isključuje drugi pravni lijek, kao što su “pravne i neprave mjere” u skladu s pravilima rada u UN-u, kako bi se spriječilo ponavljanje takvog ponašanja, prenosi u utorak Tanjug.

Fena/Informer.ba