Svijet Udarno Vijesti

Hag: Odbijen zahtjev za prekid suđenja Vojislavu Šešelju

Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Vojislava Šešelja za prekid suđenja u njegovom predmetu, utvrdivši da “nije dokazao da je prekršeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku”, saopšteno je danas u Hagu.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za navodne ratne zločine počinjenje u periodu od 1991. do 1994. godine protiv nesrpskog stanovništva na velikim područjima BiH, u Hrvatskoj i u Vojvodini.

Pretresno vijeće pozvalo se na svoju odluku od februara 2010. kada je utvrdilo da “prema međunarodnoj i evropskoj sudskoj praksi ne postoji unaprijed određeni vremenski prag preko kojeg se suđenje može smatrati nepravednim po osnovu nepotrebnog odgađanja”.

Vijeće tvrdi i da Šešelj nije dao konkretne dokaze da je došlo do zloupotrebe postupka, osim da je njegovo suđenje još u toku.

Prema nalazu vijeća, Šešeljevo poređenje dužine njegovog pritvora i pritvora nekih optuženih pred drugim nacionalnim i međunarodnim sudovima “nije relevanto“. Osim toga, kako se dodaje, neka suđenja su trajala i mnogo duže od ovoga.

Vijeće takođe ističe da od odluke u februaru 2010. suđenje nije kasnilo i nije bilo u prekidu i da Šešelj nije tražio da bude pušten na privremenu slobodu.

 

Srna/Informer.ba