BiH Udarno Vijesti

Hag: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20, Ćoriću 16, a Pušiću 10 godina zatvora

Odlukom Sudskog vijeća u Hagu Jadranko Prlić je osuđen na 25, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće u Hagu utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio osnivanje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj.

Sudija Žan Klod Antoneti je rekao da Vijeće smatra da počinjeni zločini nisu bili djelo “šačice ljudi”, već djelo udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Franjo Tuđaman.

Prlić, Stojić, Petković i Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotosti s pregovorima u koji su se odvijali u Ženevi, rekao je predsjednik sudskog vijeća i ustanovio kako je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je imao “kao krajnji cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta unutar granica Banovine Hrvatske iz 1939. godine te da se taj entitet trebao pripojiti Hrvatskoj ili da postane nezavisna država unutar BiH”.

Udruženi zločinački poduhvat je počeo sredinom januara 1993. godine iseljavanjem muslimanskog i ostalog nehrvatskog stanovništva iz Hercegovine.

“Ovo nije napravila šačica nedisciplinovanih vojnika, to je bio plan onih koji su sudjelovali u poduhvatu kako bi protjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne”, rekao je predsjednik sudskog vijeća i dodao kako je za to bio razvijen i čitav sistem.

“Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Janko Bobetko, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić poszigli su međusobni dogovor. Proizlazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih vidova zločinačog cilja”, stoji u obrazloženju suda.

Cijela presuda ima 2.629 stranica u 6 svezaka, a ima i 4 dodatka. Na suđenju je sudjelovalo 145 svjedoka optužbe, od kojih 6 vještaka, te 61 svjedok odbrane, od čega 7 vještaka.
Tužilaštvo pregleda presudu Priliću i ostalima

HAG- Predstavnik haškog tužilaštva Aleksandar Kontić izjavio je da je “prerano da se kaže” da li će se tužilaštvo žaliti na presudu koja je jutros izrečena u predmetu “Prlić i drugi”, protiv šestorice bivših visokih zvaničnika Herceg-Bosne.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi tražilo kazne od po 40 godina zatvora za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, 35 godina za Valentića Ćorića i 25 za Berislava Pušića, a zastupnici odbrane su tražili oslobađajuće presude.

Pretresno vijeće je Prlića osudilo na 25, Stojića, Praljka i Petkovića na po 20, Ćorića na 16, a Pušića na 10 godina zatvora.

“Treba nam vremena da pregledamo presudu, prije donošenja odluke da li ćemo uložiti žalbu. Presuda ima više od 2.000 stranica i potrebno je vrijeme da se prouči”, rekao je Kontić novinarima u Hagu.

On je izrazio zadovoljsto činjenicom da je pretresno vijeće utvrdilo odgovornost optuženih za većinu zločina navedenih u optužnici.

Portparol sudskog dijela tribunala Magdalena Spalinjska potvrdila je da je suđenje u predmetu “Prlić i drugi” jedno od najdužih i najsloženijih koje je održano pred ovim sudom.

“Imajući u vidu broj optuženih, geografski raspon i kompleksnost predmeta, ovo je jedno od najsloženijih suđenja i presuda na više hiljada strana odražava kompleksnost suđenja”, rekla je Spalinjska.

Ona je najavila da će sažetak presude, koji se na sajtu tribunala trenutno može naći samo na francuskom jeziku, kasnije popodne biti preveden na engleski i srpski.

Nezavisne/Informer.ba