Svijet Vijesti

Hag: U utorak izricanje presude Momčilu Perišiću

U Haškom tribunalu u utorak, 6. septembra, biće izrečena presuda nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije i haškom optuženiku Momčilu Perišiću.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo kaznu doživotnog zatova, a odbrana oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

U 13 tačaka optužnice Perišić se tereti na osnovnu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti nadređenog za ubistva, nehumana djela, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, istrebljenje i napad na civile.

Perišić je, prema navodima optužnice, pružao kadrovsku, finansijsku, logističku i drugu pomoć srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj i time doprinio počinjenju zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, od avgusta 1993. do kraja rata 1995. godine.

Perišić se Tribunalu dobrovoljno predao 7. marta 2005. godine, a suđenje je počelo 2. oktobra 2008. i trajalo je do 11. januara ove godine. Tokom 203 dana pretresa, saslušano je ukupno 82 svjedoka tužilaštva i 22 svjedoka odbrane.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH.

Karadžić će sutra unakrsno ispitati svjedoka Šefika Hurka iz Rogatice. U glavnom istpitivanju u petak, Hurko je opisao maltretiranje kojem je bio izložen zajedno sa roditeljima i rođakom, a kao počinioce je naveo Rajka Krsmanovića, Stojana Perkovića i druge srpske vojnike pod komandom Rajka Kušića.

Tužilaštvo planira da ove sedmice sasluša čak sedmoro novih svjedoka Amira Baždara, Seada Hodžića, Mehmeta Heću, Muniru Selmanović, Mirzeta Karabega i dva zaštićena svjedoka.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljeno i suđenje nekadašnjim čelnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženim za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Stanišićeva odbrana je okončala svoj dokazni postupak prije ljetnje pauze u tribunalu, u julu ove godine. Najavljeno je da će svoj dokazni postupak sutra započeti Župljaninova odbrana.

Sutra će biti nastavljeno suđenje  Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine. Dokazni postupak nastavlja tužilaštvo.

 

Srna/Informer.ba